Het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam wordt pas in 2030 geopend, maar heeft wel al een tentoonstelling: “Verzet tegen slavernij”. Vanaf morgen, vrijdag 29 maart, is de tentoonstelling te zien in het Verzetsmuseum in Amsterdam.
Peggy Brandon is een van de mensen van de organisatie van het Slavernijmuseum. Zij vertelt dat deze tentoonstelling er komt om te oefenen en te laten zien hoe het Slavernijmuseum er uit gaat zien.
De plannen voor het Nationaal Slavernijmuseum zijn al jaren in ontwikkeling, en concreet gemaakt in september 2022. In die jaren hebben de mensen van de organisatie honderden gesprekken gevoerd in het hele Koninkrijk der Nederlanden en daarbuiten, van Groningen tot Maastricht, en zelfs op eilanden zoals Sint-Eustatius, Saba, Sint-Maarten, Curaçao, Aruba, Bonaire en in Suriname. Deze gesprekken hebben de plannen verder gevormd.
Een maand geleden heeft de organisatie hun voorkeur uitgesproken voor een locatie: het museum zou moeten worden gebouwd op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Maar ze hebben besloten om niet te wachten en samen met het Verzetsmuseum een pop-uptentoonstelling te organiseren over verzet tegen slavernij.
De tentoonstelling belicht verschillende vormen van verzet, zowel van tot slaaf gemaakte mensen zelf als van de anti-slavernijbeweging in Nederland. Van opstanden tot ‘kleine’ initiatieven zoals het verkopen van handwerken om tot slaaf gemaakte mensen vrij te kopen.
Een bijzonder verhaal in de tentoonstelling is dat van Frits Moquette, een Nederlandse jongen van 17 jaar oud die zich actief inzette voor de afschaffing van slavernij in 1850. Zijn daden, samen met de brieven die zijn vader heeft geschreven, worden tentoongesteld als een belangrijk onderdeel van het verzet tegen slavernij.
De tentoonstelling opent voor het publiek op vrijdag 29 maart en blijft open tot half augustus.
Musea IN Gebaren van de stichting IN Gebaren organiseert samen met het Verzetsmuseum een NGT-rondleiding op zondag 14 april van 15.00 tot 16.30 uur. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.