DNieuws

Gisteren op 1 februari is de spreidingswet officieel begonnen. Vorige week had de Eerste Kamer vóór die wet gestemd. 

Wat is de spreidingswet ook alweer? Het is een Nederlandse wet die de verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten regelt. Verdeling heet ook wel spreiding. 

Vanaf gisteren moeten provincies en gemeenten beginnen met het regelen van 96.000 opvangplekken voor mensen. Elke provincie heeft een deel van deze opdracht gekregen. In die opdracht staat ook hoeveel opvangplekken elke gemeente ongeveer moet regelen. 
Gemeenten moeten ook plekken regelen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers). 
 
Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant moeten elk tienduizenden opvangplekken regelen. Zij vangen al jaren veel minder asielzoekers op dan de andere provincies. 
Groningen, Drenthe, Flevoland en Gelderland hoeven juist geen nieuwe plannen te bedenken, omdat die al jaren bezig zijn met de asielopvang. 

De gemeente waar het aanmeldcentrum Ter Apel staat, hoeft nog maar 131 extra plekken te regelen. Op dit moment worden daar elke dag meer dan 2000 mensen opgevangen, wat helemaal niet mag van de rechter. 

Via www.nos.nl

Schiermonnikoog gaat de minste opvangplekken regelen, namelijk 5, en Amsterdam de meeste, namelijk 4479. Dit is gebaseerd op het aantal inwoners per gemeente en hoe rijk een gemeente is, maar het kan nog veranderen. De aantallen zijn niet vast. Gemeenten kunnen afspraken maken met elkaar, als maar wel het totale aantal per provincie wordt gehaald. 

Gemeenten kunnen tussen de 1000 en 2000 euro krijgen voor elke extra plek die minimaal vijf jaar beschikbaar blijft. 

De provincies moeten vóór 1 november afspraken maken met gemeenten over opvang. Op die datum moeten ze hun plannen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid indienen. Die plannen worden vóór 1 januari 2025 beoordeeld, en daarna hebben provincies nog zes maanden om ze uit te voeren. 

Als een provincie geen goed plan heeft, kan de staatssecretaris van de asielopvang hen gaan dwingen om een bepaald aantal plekken te regelen. Maar dat is politiek erg gevoelig. Daarom werd er zo lang over de wet gediscussieerd. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud