DNieuws

Het aantal meldingen met nepagenten is dit jaar sterk toegenomen. Tot half augustus heeft de politie al 2400 gevallen geregistreerd waarin mensen deden alsof ze politieagenten waren. Dit is een grote stijging vergeleken met de vierhonderd meldingen van vorig jaar. 
  

Vooral ouderen zijn vaak het slachtoffer van deze oplichters. De politie legt uit dat slachtoffers meestal worden gebeld met een verhaal over inbraken in hun buurt. De beller stelt dan voor om een agent langs te sturen om waardevolle spullen, zoals sieraden, veilig te stellen. Maar in werkelijkheid is deze ‘agent’ een oplichter die de spullen steelt, waardoor de slachtoffers alles kwijt zijn. 
Of er bellen nepagenten aan die vertellen over inbraken in de buurt, en die dan advies geven om spullen aan hen te geven om zogenaamd te bewaren. 

De politie noemt deze gevallen “zeer triest” en zegt dat sommige slachtoffers al hun spaargeld, erfstukken, kunst en zelfs pinpassen zijn kwijtgeraakt door deze nepagenten. Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, waarschuwt de politie dat echte agenten nooit zomaar waardevolle spullen komen ophalen. Bovendien kunnen echte politiemedewerkers zich altijd legitimeren met een officiële politiepas. 

De politie denkt dat het werkelijke aantal incidenten nog hoger is, omdat veel slachtoffers geen aangifte doen. Daarom roept de politie iedereen die hiermee te maken krijgt op om dit direct te melden. Ook waarschuwt de politie dat er meerdere bendes actief zijn in heel Nederland. 

Bent u zelf benaderd door een nepagent? Bel dan via KPN Teletolk met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, klik dan hier voor het alarmnummer 112 voor doven en slechthorenden. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud