Uit een onderzoek blijkt dat er steeds minder sneeuw valt op een groot deel van het noordelijk halfrond. Dit komt door klimaatschade in de afgelopen 40 jaar. Tegelijkertijd is er steeds meer regen in veel gebieden.
Op de onderstaande kaart uit het onderzoek kun je zien waar er steeds minder sneeuw valt. Dat zijn de rode gebieden. In de blauwe gebieden is er juist meer sneeuw. Vooral gebieden die afhankelijk zijn van sneeuw voor watergebruik worden bedreigd. Heel veel mensen leven rond wateren waar bij elke extra graad opwarming een steeds grotere hoeveelheid sneeuw gaat verdwijnen.
Maar ook voor ons in Nederland heeft minder sneeuw gevolgen. We zijn afhankelijk van smeltwater uit de Alpen. Dat komt via de rivier de Rijn naar ons toe. Dus bij minder sneeuw komt er minder smeltwater via de rivier naar Nederland. Dat zorgt voor meer droogte in de zomers.
En doordat er door de klimaatverandering steeds meer regen valt in de winter, stromen de rivieren over in onder andere Nederland. Dat zorgt voor wateroverlast in de winter.
Er zijn nog meer gevolgen. Sneeuw helpt namelijk bosbranden voorkomen of beperken. Omdat sneeuw en ijs ervoor zorgen dat water maar langzaam de grond in zakt. Dat zorgt er op lange termijn dan weer voor dat de kans op of verspreiding van een bosbrand kleiner is.
Een meteoroloog bij Buienradar zegt op dat minder sneeuw ook gevolgen heeft voor wintersportgebieden, met grotere sneeuwtekorten en hogere kosten voor wintersporten in hoger gelegen gebieden.