DNieuws

Als jij als dove je paspoort wilt verlengen of je rijbewijs wilt ophalen bij het gemeenteloket, hoe verloopt dan de communicatie met de medewerker? Kan de medewerker gebarentaal, of zet de gemeente een tolk NGT in? En hoe zit het met de gemeenteraadsvergaderingen, zijn daar tolken NGT aanwezig? 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert de verkiezing voor de meest toegankelijke gemeente. Het doel van deze verkiezing is om gemeenten, die al goed bezig zijn met toegankelijkheid, in het zonnetje te zetten. Dit komt ook voort uit het VN-verdrag Handicap, waarin overheidsinstanties verplicht zijn om toegankelijk te zijn. 

Cas Wolters, die doof is, zit dit jaar in de jury van de verkiezing. Hij kijkt als ervaringsdeskundige naar hoe gemeenten omgaan met doven en slechthorenden. Hij vertelde aan DNieuws dat veel gemeenten nog niet voldoende bezig zijn met de toepassing van het VN-verdrag Handicap. De VNG wil met deze verkiezing gemeenten op een leuke manier aansporen om meer aandacht te geven aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking. 

“Er zijn drie soorten toegankelijkheid waar de jury op let: sociale toegankelijkheid, fysieke toegankelijkheid en toegang tot informatie. Sociale toegankelijkheid betekent bijvoorbeeld dat de medewerkers van het gemeentehuis weten hoe zij goed kunnen communiceren met doven, zoals door herhalen of opschrijven,” legt Wolters uit. 

Bij toegankelijkheid van informatie gaat het om de aanwezigheid van alternatieve vormen van informatie, zoals tolken NGT, ondertiteling, braille en audiodescriptie. 

De jury bestaat uit mensen die zich om verschillende redenen inzetten voor toegankelijkheid en inclusie van mensen met een beperking. Naast Wolters is er bijvoorbeeld ook een blind jurylid. Volgens Wolters kunnen de juryleden zo vanuit verschillende visies met elkaar delen. 

Na afloop van de eerste ronde van de verkiezing op 1 juli wordt een top 10 van de gemeenten met de hoogste beoordelingen samengesteld. “Deze gemeenten moeten dan aan het publiek laten zien wat hun ambities zijn op het gebied van toegankelijkheid. Wat doen zij al goed, waar willen zij verbeteringen doorvoeren? Dit kun je in augustus lezen op de website van de verkiezing. Daarnaast zullen anonieme gasten elke gemeente uit de top 10 bezoeken om de toegankelijkheid zelf te ervaren en daarover verslag te doen op de website,” vertelt Wolters. 

In september kan iedereen in Nederland stemmen op de top 10 gemeenten. Je kunt maar op één gemeente stemmen, waarvan jij vindt dat die het meest werk maakt van toegankelijkheid. Uit deze stemronde komt begin oktober een top 3 van de beste gemeenten. 

“Wij van de jury gaan die gemeenten dan nog beter onderzoeken. Zij krijgen de kans om nog een keer hun toegankelijkheidsbeleid aan ons te laten zien. Waarom vinden zij dat zij de beste zijn? Daarna gaat de jury overleggen en op 10 oktober wordt de meest toegankelijke gemeente bekend gemaakt,” zegt Wolters. 

“Doven moeten ook gemeenten beoordelen op toegankelijkheid! Laat weten welke gemeenten volgens jou echt doofvriendelijk zijn en daarmee toegankelijk. Iedereen kan nog tot en met zondag 30 juni gemeenten beoordelen via vng.nl/verkiezing,” zegt Wolters. 

Klik hier om te stemmen op de meest toegankelijke gemeente. 

Bron: Instagram / @appieappelgebak
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud