Afgelopen maandag begon de eerste dag van de studentenprotesten in Amsterdam. Toen hadden studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een tentenkamp opgezet op een van de campussen van de universiteit.
Sinds die dag zijn er de afgelopen week elke dag protesten geweest bij de universiteit, en ook studenten van de Universiteit Utrecht (UU) zijn aan het protesteren.
Docenten en medewerkers van de UvA hebben zich ook aangesloten bij de protesten.
De afgelopen maanden waren er bij Amerikaanse universiteiten ook studentenprotesten, die nu zijn overgewaaid naar Nederland. De Amerikaanse studenten protesteren tegen de band van Amerika en de Amerikaanse universiteiten met Israël.
Waar protesteren de Nederlandse studenten tegen?
Nederlandse universiteiten werken bij internationale projecten onder andere samen met Israëlische universiteiten. Sinds de aanslagen door Hamas op 7 oktober 2023 is Israël de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever waar 4,8 miljoen Palestijnen wonen, voortdurend aan het beschieten en bombarderen. Hierbij zijn er al ruim 34.000 Palestijnen gedood. Ondanks dat de acties van Israël internationaal worden veroordeeld, gaat Israël gewoon door.
De protesterende studenten wilden dat de UvA een lijst ging maken van die projecten waarmee het samenwerkt met universiteiten in Israël. Dat heeft de UvA inmiddels gedaan, maar weigert om de samenwerking met de Israëlische universiteiten te stoppen.
De studenten en docenten willen ook dat er meer democratie moet komen op de UvA, en dat zij meer inspraak krijgen op belangrijke onderwerpen.
Steeds meer externe organisaties en supporters sluiten zich aan bij de studentenprotesten. De protesten vinden ook plaats bij de andere gebouwen van de UvA, en op andere plekken in Amsterdam.
Een onderhandelingsteam van de protesterende studenten en docenten van de UvA is al een paar keer gaan praten met het bestuur van de UvA. Hier is nog niets uit gekomen.
Volgens medewerkers van de UvA heeft het bestuur totaal geen respect voor de studenten, docenten en medewerkers, juist ook omdat het bijna elke dag de opdracht heeft gegeven aan de Mobiele Eenheid van de politie om de protesten te ontruimen.
De medewerkers gaan a.s. maandag 13 mei zelf protesteren en daarna met elkaar praten over hun eisen. Bijvoorbeeld over het recht om vreedzaam te demonstreren en over het verbreken van banden met Israëlische instellingen die mensenrechten schenden.