DNieuws

Het is verleidelijk om tijdens een saai moment je telefoon te pakken en snel door video’s te swipen. Je zou denken dat dit de verveling vermindert, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat niet zo te zijn. Volgens een onderzoek wordt de verveling juist erger als je steeds swipet door video’s. 

In het onderzoek werden 1200 mensen uit de Verenigde Staten en Canada getest. De deelnemers dachten dat ze zich minder zouden vervelen als ze snel konden wisselen tussen video’s zodra ze zich verveelden. Maar de resultaten lieten iets anders zien: degenen die een video volledig uitkeken, voelden zich achteraf minder verveeld dan de mensen die konden swipen tussen korte video’s. 

In een van de experimenten moesten deelnemers een YouTube-video van tien minuten helemaal afkijken zonder te kunnen onderbreken. In een ander experiment konden ze gedurende tien minuten door meerdere korte video’s swipen. De mensen die de langere video in één keer bekeken, gaven aan dat ze deze ervaring bevredigender en betekenisvoller vonden. 

Uit eerder onderzoek bleek al dat gebruik van mobieltjes in sociale situaties de verveling vaak verergert. Digital switching, zoals het snel wisselen tussen video’s, kan volgens de onderzoekers ook een bron van verveling zijn. Chronische verveling is mogelijk gerelateerd aan angst en depressie. 

Volgens experts Madelon van Hooff en Wijnand van Tilburg is het swipen zelf niet altijd het probleem, maar de context waarin dit gebeurt. Soms kan het juist nuttig zijn, bijvoorbeeld bij het zoeken naar informatie.  
 
Hoewel de meeste mensen verveling als vervelend vinden, denkt Van Tilburg dat verveling niet persé goed of slecht is, maar wel een doel heeft. “Verveling gaat vaak samen met nieuwsgierigheid en kan leiden tot het ontdekken van een nieuwe hobby. Het wordt pas een probleem als je niet kunt wisselen tussen activiteiten, zoals in een saaie vergadering of op school. Het hangt dus af van de situatie.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud