De dovengemeenschap in Hawaï ervaart grote problemen door het gebrek aan gediplomeerde tolken Amerikaanse Gebarentaal (ASL). Er zijn geen gediplomeerde ASL-tolken op de eilanden Kauai, Molokai, Niihau en Lanai. Hierdoor hebben doven nauwelijks toegang tot noodzakelijke diensten en informatie, zoals medische afspraken of juridische consulten.
Hoewel er meer dan 50.000 doven en slechthorenden in Hawaï zijn, zijn er momenteel slechts 31 gediplomeerde ASL-tolken, erkend door het Hawaïaanse Ministerie van Volksgezondheid.
Organisaties en activisten voor de rechten van doven wijzen daarom op de noodzaak van meer financiering en ondersteuning voor de opleiding en diplomering van tolken. Dit zou niet alleen de levenskwaliteit van doven verbeteren, maar ook hun onafhankelijkheid en zelfrespect bevorderen. De organisaties en activisten zijn ook bezig om ASL als een officiële taal te laten erkennen op staatsniveau. Hierdoor zullen doven sterker staan in hun recht op toegankelijke diensten en informatie, net als in Nederland waar de NGT sinds maart 2022 officieel erkend is.
De regering van Hawaï heeft ondertussen actie ondernomen om ASL als een onafhankelijke taal te erkennen. Deze verandering zou onderwijs in ASL toegankelijker kunnen maken en de ontwikkeling van diensten voor doven ondersteunen.
De situatie is ook lastig door een andere reden. Het opleidingsprogramma voor tolken ASL aan het Kapiolani Community College is al bijna zes jaar stopgezet doordat er geen geld voor is.
Artikel: Klaudia Jusková / DeafStudio
Vertaling + revisie: Jos de Winde