DNieuws

De nieuwe tentoonstelling van het Dovenmuseum in Helsinki richt zich op de geschiedenis van de Finse gebarentaal en de groei van de dovengemeenschap. Bezoekers kunnen moderne technologie gebruiken, zoals interactieve installaties en video’s. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een film over Carl Oscar Malm, een belangrijke persoon in de Finse dovenbeweging, die in de 19e eeuw de eerste dovenschool van Finland oprichtte. De film is gemaakt samen met het productiebedrijf Ursa Minor, waar de Finse Gebarentaal de voertaal is.  
 
Veel van de kunst in het museum is gemaakt door dove kunstenaars, zoals illustrator Olga Green, van wie er kunstwerken zijn in de openbare ruimtes van het museum. 

Een belangrijk thema van de tentoonstelling is de rijke cultuur van de Finse dovengemeenschap. Bezoekers kunnen meer dan honderd jaar aan dovenkunst en -optredens ontdekken, van gebarenkoren uit het begin van de 20e eeuw tot moderne rap in gebaren, met artiesten zoals Signmark. De tentoonstelling laat ook de geschiedenis van doven zien op het gebied van onderwijs, werk, gezin en sociaal leven, en geeft zo een goed beeld van het leven van doven in Finland. 

Het museum laat ook zien hoe Finse doven een belangrijke invloed hadden op de internationale dovenbeweging. De tentoonstelling deelt verhalen over internationale liefde en reizen. 

De tentoonstelling laat ook de lange strijd van de dovengemeenschap voor gelijkheid zien. Als een taalkundige en culturele minderheid hebben dove Finnen veel uitdagingen gehad. Net als in Nederland was in Finland was gebarentaal bijna 100 jaar lang verboden op dovenscholen. De tentoonstelling bespreekt ook pijnlijke punten in deze geschiedenis, zoals de gedwongen sterilisatie van dove vrouwen en het verbod op huwelijken voor doven in de 20e eeuw. 

Het Dovenmuseum, opgericht in 1907, is een van de oudste musea van Finland. Het museum wil de bijdragen van doven aan de Finse samenleving bewaren en vieren. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud