Vanaf zondag 1 december is er weer een tolk NGT-NL bij de wekelijkse tv-mis van KRO-NCRV. De tv-mis is een christelijke bijeenkomst waarin christenen op rituele wijze de dood en de verrijzenis van Jezus Christus herdenken.
Tijdens de coronacrisis, toen iedereen thuis zat, kwam er dankzij steun van de overheid een tolk NGT-NL bij de wekelijkse tv-mis. Dit was een groot succes, want zelfs dove protestanten keken mee. Na corona was er echter minder geld beschikbaar. Nu wel door de samenwerking tussen de Nederlandse bisschoppen, KRO-NCRV, het UWV en andere organisaties.
René Spruit en Carina Stam, dove christenen, zijn blij dat het gelukt is. Stam hoopt dat de tolk meer dove jongeren naar de kerk zal trekken. Spruit ziet ook kansen om de communicatie tussen horenden en doven in de kerk en samenleving te verbeteren.
Maar beide benadrukken het belang van een dove priester of een priester die gebarentaalvaardig is, zoals in Polen en Amerika. Dat zou een grote stap zijn richting een meer inclusieve kerk.
De Stichting Dovenpastoraat zet zich landelijk in voor dove katholieken. Sinds het pensioen van diaken Marcel Broesterhuizen afgelopen zomer zijn de activiteiten van de stichting echter stil komen te liggen. Toch is het gelukt om de stichting overeind te houden. Helaas is er nog geen vervanger gevonden voor Broesterhuizen.
Broesterhuizen organiseerde vroeger in het hele land vieringen met tolken NGT-NL. Nu is er alleen nog in de Sint-Antonius van Paduakerk in Ede een tolk aanwezig bij speciale vieringen. Dit is de kerk die zowel Spruit als Carina Stam regelmatig bezoeken. “We zijn inmiddels met vier dove parochianen (kerkgangers, red.),” vertelt Stam. De dochter van Spruit en de man van Stam wisselen elkaar af als tolk tijdens de diensten.