Twee keer per dag zorgt de Turkse Mine Vural voor de honden in haar wijk in Istanbul. Ze geeft hen eten en schoon drinkwater, vaak met restjes vlees van de slager of zakjes eten van buurtbewoners. Samen met een kleine groep houdt ze de straathonden goed in de gaten.
“We houden bij welke honden nog gesteriliseerd moeten worden en zorgen jaarlijks voor hun vaccinaties tegen hondsdolheid,” legt ze uit.
Het Turkse parlement heeft een nieuwe wet aangenomen om de ca. 4 miljoen zwerfhonden van de straat te halen. Dierenliefhebbers zijn bang dat het niet goed afloopt met de honden en protesteren al weken in de grote steden.
“Ze doen niemand kwaad en zijn onze vrienden en buren,” zegt Vural. “Vrijheid is belangrijk voor deze honden. We verzorgen ze zonder hun vrijheid af te pakken.”
In Istanbul zijn veel mensen zoals Vural die voor de honden zorgen. Slagers en supermarkten leggen aan het eind van de dag eten voor ze neer en winkels hebben drinkbakken bij de deur. In de zomer worden dieren vaak binnengelaten voor verkoeling.
In het wetsvoorstel stond eerst dat alle straathonden zouden worden gevangen en opgesloten in asiels. Als ze binnen een maand niet geadopteerd zouden worden, zouden ze gedood worden.
Door de protesten is het wetsvoorstel aangepast. Nu mogen alleen agressieve of zieke honden gedood worden en gemeenten hebben tot 2028 de tijd om voor opvangplekken te zorgen.
Afgelopen zaterdag 27 juli demonstreerden duizenden mensen in Istanbul tegen de wet. “Ik kan me de stad niet voorstellen zonder honden,” zei een demonstrant. “Ze horen bij onze cultuur.”
Volgens de Turkse president Erdogan vallen straathonden mensen aan en veroorzaken verkeersongevallen.
Mine Vural erkent die problemen, maar vindt opsluiten of doden niet de juiste manier. De vorige wet beschermde straathonden door ze te steriliseren, vaccineren en terug te brengen naar hun vindplaats. Maar dit gebeurde te weinig.
De gemeente Istanbul heeft al gezegd niet mee te werken aan de nieuwe wet.