DNieuws

De Tweede Kamer roept het kabinet op om grote verbeteringen door te voeren in de digitale overheid. Veel mensen hebben moeite met de online dienstverlening, en systemen van de overheid zijn vaak verouderd. Dat kost veel geld en levert grote problemen op.  

Een plan met aanbevelingen, geschreven door de Kamercommissie Digitale Zaken samen met experts zoals tech-ondernemer Alexander Klöpping, wordt binnenkort online gezet. Twaalf van de vijftien partijen in de Tweede Kamer steunen het plan.  

Een belangrijk idee in het plan is het maken van één overzichtelijk platform voor alle overheidsdiensten. Op dit moment zijn minder dan de helft van de websites en apps van de overheid goed toegankelijk. Daarom wil de Kamer een centrale organisatie oprichten: de Digitale Dienst. Deze dienst wordt verantwoordelijk voor alle ICT bij de overheid. Met goed betaalde ICT-specialisten in vaste banen kunnen de systemen dan beter worden gemaakt.  

De problemen met de huidige ICT-systemen zijn groot. Vorig jaar gaf de Belastingdienst bijna 850 miljoeAn euro uit aan onderhoud. Daarnaast werken de verschillende systemen niet goed samen, en dat zorgt voor vertraging. Volgens experts mislukken veel ICT-projecten bij de overheid of lopen ze uit. Dat kost jaarlijks 4 tot 5 miljard euro.   

De Tweede Kamer wil ook dat er altijd een alternatief moet blijven voor online diensten. Mensen moeten bijvoorbeeld nog steeds aan een loket geholpen kunnen worden. Dit maakt de dienstverlening inclusiever voor iedereen.  

De plannen moeten in het voorjaar verwerkt worden in een officiële nota en deel worden van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. De NDS wil bestaande plannen voor digitalisering beter op elkaar laten aansluiten en de belangrijkste punten duidelijk maken. Het wordt een korte handleiding om digitalisering succesvol te maken, voor zowel burgers als ondernemers. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud