In september werd bekend gemaakt dat de UWV fouten heeft gemaakt met de WIA. Afgelopen vrijdag 22 november heeft minister van Hijum (NSC) van Sociale Zaken een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over wat er gaat gebeuren in de komende maanden.
Mensen die te weinig WIA-uitkering hebben gekregen, moeten nog even wachten op duidelijkheid over herstelbetalingen. Van Hijum verwacht in het eerste kwartaal van 2025 meer informatie te kunnen geven. Het UWV maakt zich alvast klaar voor een grote hersteloperatie.
De fouten door het UWV gaat over de berekening van WIA-uitkeringen. Deze uitkeringen zijn voor mensen die langer dan twee jaar ziek zijn en daardoor niet of minder kunnen werken. De uitkering is voor een deel gebaseerd op het gemiddelde loon van een jaar vóórdat iemand arbeidsongeschikt werd. Hierin zijn fouten gemaakt, waardoor sommige uitkeringen te hoog of te laag waren.
Het UWV richt een speciale afdeling op om tienduizenden WIA-dossiers te controleren. UWV denkt dat bij 25.000 tot 50.000 gevallen fouten zijn gemaakt. Mensen die te weinig uitkering hebben gekregen, krijgen geld terug. Het UWV belooft dat dit geen problemen veroorzaakt met bijvoorbeeld toeslagen. Als mensen te veel hebben gekregen, hoeven ze meestal niet terug te betalen, behalve bij echt grote fouten.
De herstelactie gaat vooral over uitkeringen die tussen 2020 en 2024 zijn bepaald, omdat er vóór die periode minder fouten zijn gemaakt. Sinds 2020 zijn ongeveer 200.000 WIA-uitkeringen toegekend. Het rechtzetten van fouten kan per persoon duizenden euro’s kosten, maar de totale kosten zijn nog niet duidelijk. Tot nu toe hebben 10.000 mensen contact opgenomen met het UWV, en 3.000 hebben een herberekening aangevraagd.
Voor de nieuwe afdeling worden 300 tot 500 medewerkers gezocht. Ondertussen blijven fouten bij andere uitkeringen, zoals WW en Ziektewet, een zorg. Bij deze uitkeringen gaat het nu om foutpercentages van 2 en 2,1 procent, volgens het UWV.