DNieuws

Het gaat erg slecht met trekvissen zoals zalm, paling en stekelbaars. Tussen 1970 en 2020 is het aantal wereldwijd met meer dan 80 procent gedaald, zegt een rapport. Dit heeft grote gevolgen voor het zoetwatermilieu en de voedselzekerheid van honderden miljoenen mensen.

Trekkende zoetwatervissen verplaatsen zich tussen zoet- en zoutwatergebieden en zwemmen soms hele continenten door. Ze keren terug naar de rivier waarin ze geboren zijn om hun eitjes te leggen. Onderweg komen ze vaak dammen, stuwen en sluizen tegen, waardoor ze hun voortplantings- en voedselgebieden niet kunnen bereiken. Vervuiling door stedelijk en industrieel afvalwater vormt ook een bedreiging.

In Zuid-Amerika en het Caribisch gebied is het aantal trekvissen in 50 jaar met 91 procent gedaald. In Europa is die daling 75 procent. Merijn Hougee van het Wereld Natuur Fonds (WNF) legt uit dat trekvissen zoals zalm belangrijk zijn voor de verbinding tussen land en zee. Zalm eet in de zee en gaat terug naar waar het vandaan kwam. Onderweg is het prooi voor verschillende roofdieren. Als de zalm verdwijnt, hebben die roofdieren geen eten meer.

Het heeft niet alleen invloed op roofdieren zoals de beer, maar ook op honderden miljoenen mensen die afhankelijk zijn van trekvissen voor eten of om te verkopen. Vooral kwetsbare gemeenschappen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden getroffen. Voor veel inheemse volkeren zijn trekvissen een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Ook in Europa heeft het probleem directe gevolgen, zegt Hougee. Langs de Donau zijn verschillende gemeenschappen afhankelijk van trekvissen voor hun inkomen.

Er zijn verschillende acties om het probleem te stoppen. Hougee helpt bij het in kaart brengen van dingen die trekvissen tegenhouden, zoals ongebruikte dammen. In Europese rivieren liggen 150.000 ongebruikte dammen. Hij adviseert overheden om deze dammen te verwijderen en de routes weer toegankelijk te maken. Er moeten vispassages komen in grote dammen. Vorig jaar werden in vijftien Europese landen 487 dammen verwijderd, 50 procent meer dan het jaar ervoor.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud