In Nederland worden er veel te veel luiers weggegooid bij het afval. Maar liefst 8 procent van het Nederlandse afval bestaat uit luiers, niet alleen van kinderen, maar ook van oudere mensen die hun ontlasting niet meer (goed) op kunnen houden.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) adviseert andere mogelijkheden om de luierberg tegen te gaan:
- Wasbare luiers
- Recycling
- Eerder zindelijk maken van kinderen
Er zijn verschillende soorten wasbare luiers, maar het zijn over het algemeen een voorgevormd luierbroekje met een inlegdeel voor het opvangen van ontlasting. Het inlegvel kan worden weggegooid na gebruik, terwijl de rest van de luier kan worden gewassen en hergebruikt.
Een directeur van een kinderdagverblijf in Zeeland, Annemieke Blansjaar, legt uit dat gewone luiers niet alleen zeer slecht zijn voor het milieu, maar dat kinderen door die luiers minder snel zelf leren plassen en poepen. Dat noem je zindelijk worden. Blansjaar zegt ook dat de gewone luiers van nu zo lekker zitten dat kinderen niet meer voelen wanneer ze vies zijn.
Volgens de NVRD wordt er in Nederland een enorme hoeveelheid luiers weggegooid, met een totaal van 400 miljoen kilo per jaar. Het meeste daarvan wordt verbrand, maar er zijn wel mogelijkheden om de gewone luiers te recyclen. Hiermee worden de plastics van de luier en de plas en poep van elkaar gescheiden. Het plastic kan worden hergebruikt in nieuwe producten. De plas en poep worden zo verwerkt dat deze gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld energie.
Sommige gemeenten zijn al bezig met recyclen van luiers.
De NVRD wil graag dat meer gemeenten dat gaan doen. Ook adviseert de vereniging om kinderen eerder zindelijk te laten maken, bijvoorbeeld door het opstellen van een overheidsprogramma.