Vorige week werden een aantal zaken bekend waarbij jongeren werden misbruikt door volwassenen. Bij één van die zaken hebben honderden jongens naaktfoto’s en –filmpjes gestuurd naar een 26-jarige man die deed alsof hij een meisje was.
Vaak is de eerste reactie bij dit soort nieuws dat jongeren gewaarschuwd moeten worden voor de risico’s van het versturen van naaktfoto’s, ook wel sexting genoemd. Maar volgens experts is dat niet waar de aandacht op moet liggen.
“De meeste sexting is leuk en positief voor jongeren. Het kan bijvoorbeeld helpen bij een romantische relatie en jongeren leren wat ze prettig vinden,” zegt Marijke Naezer, onderzoeker naar seksualiteit op sociale media. “Als je sexting verbiedt, stop je jongeren in hun seksuele ontwikkeling.”
Vaak vragen mensen wat jongeren kunnen doen om seksueel misbruik online te voorkomen, maar dat is niet het echte probleem, volgens Naezer. “Als we steeds tegen jongeren zeggen: ‘Pas op, doe het niet’, dan geven we hen de schuld als er misbruik wordt gemaakt van hun foto’s. Maar zij hebben niets verkeerd gedaan.”
Dat zegt ook Robbert Hoving, directeur van Offlimits. Hij zegt dat online seksueel experimenteren normaal is voor jongeren, zolang het in vertrouwen gebeurt. Als er misbruik van wordt gemaakt, kan dat grote gevolgen hebben, zoals niet meer naar school durven of gedachten aan zelfmoord.
Offlimits is een anonieme hulplijn voor online misbruik. Ze kunnen naaktbeelden laten verwijderen van sociale media en hebben contact met platforms als Instagram en Snapchat. Sociale mediaplatformen zijn volgens de Europese wet verplicht naar Offlimits te luisteren.
Volgens directeur Hoving is betere voorlichting op scholen nodig. Alle kinderen moeten dezelfde voorlichting krijgen om zowel slachtoffers als daders te voorkomen. Veel jongeren weten bijvoorbeeld niet dat het strafbaar is om naaktfoto’s door te sturen.
Onderzoeker Naezer zegt dat het verbieden van sexting absoluut niet helpt. “Als we steeds zeggen dat het dom is om een naaktfoto te sturen, denken daders dat ze ermee mogen doen wat ze willen, omdat de fout bij degene op de foto ligt. Dat moeten we veranderen,” legt Naezer uit.
Naezer zegt tegen ouders die hun kinderen willen beschermen tegen online misbruik: “Weet dat je kind online dingen wil ontdekken, dat is normaal. Zeg ook dat ze altijd bij jou terecht kunnen als er iets vervelends gebeurt.”
Ben je een jongere en wil je chatten over wat er met jou is gebeurd? Klik hier voor de chat van de Kindertelefoon.