DNieuws

Consumenten hebben steeds vaker te maken met onjuiste informatie op voedseletiketten, zegt de Europese Rekenkamer. De huidige EU-regels beschermen hen hier niet genoeg tegen. Volgens de Rekenkamer raken mensen in de war door de vele logo’s, gezondheidsbeloftes en regels op verpakkingen. Bedrijven mogen nu bijvoorbeeld ook op producten met veel vet, suiker en/of zout op etiketten zetten dat die producten gezond zijn. Zo kunnen producten met veel suiker aangemerkt worden als ‘eiwitrijk product’.  

Volgens de Rekenkamer hebben mensen met allergieën of speciale dieetwensen minder keuze door de huidige regels. Fabrikanten waarschuwen vaak voor allergenen, zoals noten of melk, ook als die er helemaal niet in zitten. Dit gebeurt uit voorzorg om schadeclaims te voorkomen. 

Nederland herkent dit probleem. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat vanaf 1 januari 2026 fabrikanten hun producten strenger moeten controleren op allergenen en etiketten beter moeten aanpassen. Het blijft echter een probleem dat de EU-landen elk hun eigen systeem voor het bepalen van de voedingswaarde van producten. Er is dus niet één systeem. 
Daarnaast zijn er te weinig controles op bijvoorbeeld gezondheidsbeloftes, en op de online verkoop van voedsel. De boetes voor het overtreden van EU-regels zijn volgens de Rekenkamer niet streng genoeg. 
 
De Rekenkamer wil dat de Europese Commissie de regels aanscherpt vóór 2027. Vooral de regels over gezondheidsbeloftes en allergenen moeten strenger worden. Daarnaast vraagt de Rekenkamer om meer controles en betere voorlichting, zodat consumenten geen onjuiste informatie krijgen. 

Foto: ANP via www.nos.nl
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud