DNieuws

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken gestegen, voornamelijk door de nieuwe FLiRT-variant. Volgens het RIVM is één op de tachtig Nederlanders momenteel besmet, en het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is veertien keer hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Ondanks deze toename benadrukken wetenschappers dat er geen reden is voor grote zorgen.

Hoewel het aantal besmettingen is toegenomen, worden mensen over het algemeen minder ziek dan voorheen. Dankzij vaccinaties en eerdere besmettingen hebben veel mensen antistoffen opgebouwd. Dit resulteert in minder ziekenhuisopnames. Viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen legt uit dat het virus verder van de pandemie verwijderd raakt en de heftige effecten afnemen.

De huidige toename in besmettingen komt doordat het coronavirus blijft muteren in nieuwe varianten, zoals de FLiRT-variant. Deze variant is afgeleid van de omikronvariant en bevat subvarianten. Nieuwe varianten zijn niet ongebruikelijk, maar omdat het coronavirus enkele jaren geleden de wereld platlegde, worden deze mutaties nauwlettend in de gaten gehouden.

Volgens viroloog Marion Koopmans is een opleving van het coronavirus in de zomer ongebruikelijk. Normale griepvirussen komen meestal in de winter voor. De huidige stijging wordt toegeschreven aan de zomerse evenementen en festivals waar veel mensen samenkomen. Hoewel de kans op besmetting toeneemt, blijven de meeste patiënten milde symptomen vertonen.

Na de pandemie is het advies veranderd: behandel het coronavirus als een gewoon griepvirus. Dit betekent geen grootschalige testen, vaccineren of isoleren bij besmetting. Hoewel het virus nog steeds problemen kan veroorzaken, vooral bij kwetsbare personen, is de situatie niet zorgwekkend. De kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopnames blijft relatief klein.

Deel dit
Ga naar de inhoud