DNieuws

Een wet dat is bedoeld om een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Nederland te krijgen, heeft nu een meerderheid in de Tweede Kamer verkregen. Die wet heet de “spreidingswet”. 

Gisteren werd bekend dat de voorstanders van de wet, waaronder D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, PvdD en Volt, een plan van de SP steunen. De SP wil dat de financiële situatie van gemeenten wordt meegenomen bij de verdeling van asielzoekers. Armere gemeenten bieden momenteel eerder opvang aan vanwege vergoedingen, terwijl rijkere gemeenten verzoeken kunnen weigeren. 

Waarschijnlijk volgende week zal er over de hele wet worden gestemd. 

Toch wil dit nog niet zeggen dat de wet definitief wordt ingevoerd. De Eerste Kamer moet ook nog instemmen. Het is nog onduidelijk of daar een meerderheid voor is. Het is ook mogelijk dat dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de volgende regering. 

Demissionair staatssecretaris Van der Burg van Asiel heeft de wet gemaakt. Hij wil een einde maken aan het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Vorig jaar moesten asielzoekers buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zelfs nu nog moet de staatssecretaris regelmatig gemeenten stimuleren om opvang te bieden.  

Eerst zou de wet er veel eerder komen, maar er was steeds discussie over bij de regering. 

De VVD is tegen de wet. Zij zeggen dat het niet helpt om de hoge toestroom van asielzoekers tegen te houden. Zij zijn ook bang dat de gemeenten niet meer zelf mogen bepalen of zij opvangplaatsen bieden. PVV en JA21 delen dit standpunt.  

Door een voorstel van het CDA krijgen gemeenten meer tijd om vrijwillig opvangplaatsen aan te bieden, voordat ze worden gedwongen. De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, wil dat ook. 

BBB heeft gestemd tegen de wet. BBB wil wel een eerlijke spreiding van opvangplaatsen, maar wil ook niet dat gemeenten gedwongen worden. Ook vindt BBB dat Nederland maar een maximumaantal asielzoekers, zo’n 15.000 per jaar, moet opvangen. 

Doordat BBB de meerderheid heeft in de Eerste Kamer, is het nog maar de vraag of de wet daar ook wordt aangenomen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud