Dit jaar stijgen de woonlasten voor huishoudens flink, zoals de afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting (ozb) en waterschapsbelasting. Huiseigenaren betalen gemiddeld 1670 euro, 7,6% meer dan vorig jaar. Huurders zien ook een toename.
Dat blijkt uit een onderzoek van de overheid, en staat in een rapport dat de Atlas wordt genoemd. De Atlas houdt de stijging en daling bij van gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen.
Dit jaar is de stijging van de lasten sterker dan in voorgaande jaren. Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 118 euro meer kwijt dan vorig jaar, terwijl huurders 72 euro meer betalen.
Gemiddeld betalen huiseigenaren 994 euro aan gemeentelijke belastingen, 201 euro aan de provincie en 475 euro aan het waterschap. Huurders betalen gemiddeld iets minder, met 999 euro aan lasten: 457 euro aan de gemeente, 201 euro aan de provincie en 340 euro aan het waterschap.
Woonlasten omvatten afvalstoffenbelasting, rioolbelasting en ozb. Alleen huiseigenaren betalen ozb, terwijl huurders deze belasting niet dragen omdat verhuurders deze betalen.
De ozb (onroerendezaakbelasting) is de belasting die een huiseigenaar betaalt over het huis.
Eerder dit jaar werd al bekend dat de meeste gemeenten hun belastingen flink verhogen. De woonlasten verschillen per plaats, van gemiddeld 1300 euro in Tilburg tot 2766 euro in Bloemendaal.
De gemeente Nederweert heeft de lokale belastingen het minst verhoogd. Hoewel de ozb daar eigenlijk met negen procent is gestegen, heeft de gemeente alle huishoudens een korting gegeven om bij de vijftien goedkoopste gemeenten van Nederland te horen.
Naast gemeentelijke belastingen betalen de Nederlanders ook provinciale wegenbelasting en waterschapsbelasting voor diensten zoals rioolwaterzuivering en waterbeheer.
Gemeenten hebben een beetje vrijheid in het vaststellen van ozb-tarieven, maar mogen geen winst maken op riool- en afvalstoffenbelasting. Toch kunnen ze kosten verschuiven om hun begroting in balans te houden.
Wanneer gemeenten financiële problemen hebben, kunnen lokale lasten stijgen. Gemeenten kunnen ook toeristenbelasting heffen, wat in 90% van de gemeenten het geval is. Toeristen betalen gemiddeld 3,73 euro per nacht in hotels en 1,93 euro op campings.