DNieuws

De Europese legerleiders, waaronder de baas van het Nederlandse leger, hebben gewaarschuwd dat we serieus rekening moeten houden over een mogelijke oorlog met Rusland. De baas van het Nederlandse leger zegt dat hij geen paniek wil, maar zegt wel dat het Nederlandse leger moet groeien om goed te kunnen reageren als er een conflict is. Militaire experts maken zich ook zorgen en vinden dat we goed moeten kijken naar hoe het Nederlandse leger er nu voor staat. 

Na de Koude Oorlog [een periode van 1945 tot 1991 met spanningen tussen de Verenigde Staten (en bondgenoten) en de Sovjet-Unie (en bondgenoten), red.] maakten veel Europese landen, waaronder Nederland, hun leger kleiner omdat de directe militaire dreiging verdween. In 1997 stopte Nederland zelfs met de dienstplicht. Nu heeft het Nederlandse leger minder dan 50.000 mensen, zonder dienstplichtigen en met te weinig personeel. 

Het leger heeft nu duidelijk tekorten. Ongeveer 10 procent van de banen is niet ingevuld, en dit komt ook doordat mensen zich minder bewust zijn van het leger en doordat militaire operaties, zoals die in Afghanistan, ver weg lijken. 

Met de huidige situatie in de wereld is er een echte militaire dreiging aan de oostgrenzen van Europa. Uit rapporten blijkt dat het Europese leger niet voldoet aan de eisen van de NAVO en dat er belangrijke militaire dingen ontbreken. Door de oorlog in Oekraïne is duidelijk geworden dat soldaten en heel veel munitie en wapens nog steeds belangrijk zijn in de moderne tijd.  

Het is ook onzeker of Amerika Europa en de NAVO zal steunen als Donald Trump president wordt. Trump zegt Amerika uit de NAVO te willen terugtrekken, of zich in elk geval niet meer hard te willen maken voor NAVO-artikel 5: de gemeenschappelijke verdediging. 
Als Amerika uit de NAVO stapt, kan Europa geen sterke tegenstand bieden aan Rusland. Daarom vinden de baas van het Nederlandse leger en andere militaire experts dat er veel meer munitie en militaire spullen gemaakt moeten worden, net zoals in een oorlogseconomie. 

Omdat Nederland geen sterke wapenindustrie heeft, moet het militaire spullen van buitenaf kopen om goed voorbereid te zijn. De baas van het Nederlandse leger stelt voor om jongeren een vragenlijst te laten invullen over hun vaardigheden en waarom ze in het leger zouden willen werken. Militaire experts zeggen voorzichtig dat een beperkte vorm van dienstplicht misschien wel de enige oplossing is, ook al zijn er nu niet veel mensen die dat steunen.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud