Bij een raketinslag op het al-Ahli Baptist/Arab Hospital in Gaza-Stad, zijn gisteravond honderden mensen omgekomen.
Het is een van de dodelijkste aanvallen in de tien dagen durende bloedbad tussen Israël en Hamas. Het was op dat moment druk in en bij het ziekenhuis. Er lagen vele gewonden in het ziekenhuis. Ook was het ziekenhuis een schuilplaats voor Palestijnen die dachten dat ze daar relatief veilig waren voor Israëlische bombardementen.
Op de eerste, geverifieerde beelden van kort na de inslag is te zien dat er een grote brand woedt op het verwoeste ziekenhuisterrein. Hulpverleners kunnen niet meer doen dan slachtoffers wegtillen.
Kort daarna meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, dat meerdere Palestijnen zijn omgekomen. Volgens het ministerie zijn er minimaal 500 doden.
Het ministerie zei ook dat het ziekenhuis is getroffen door een Israëlische raket. Het Israëlische leger zei na die eerste berichten eerst nog de zaak te onderzoeken.
Later op de avond zei het Israëlische leger dat Islamitische Jihad achter de inslag zit. Het zou gaan om een mislukte raketlancering. Volgens een woordvoerder van het leger werd er een raketaanval uitgevoerd op Israël. De projectielen vlogen in de buurt van het ziekenhuis toen het werd geraakt, aldus het leger.
Een woordvoerder van Islamitische Jihad noemde de lezing van Israël tegenover Reuters onzin. Het ontkent elke betrokkenheid en zegt dat Israël ‘hard probeert verantwoordelijkheid te ontwijken voor de brute slachting’. De groep wijst op het bevel van Israël om Al-Ahli te evacueren. De groep zegt ook dat het rapporten heeft van een eerdere explosie in het ziekenhuis als bewijs dat het ziekenhuis een doelwit was van Israël. De groep zegt ook dat de omvang van de explosie, de hoek waarin de bom viel en de mate van vernietiging allemaal wezen op Israël.
Iedereen wijst dus naar elkaar.
Vannacht is er weinig informatie naar buiten gekomen over de situatie in het ziekenhuis. Een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid schreef in een bericht op Telegram dat de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen zijn. Verder zijn er zorgen over de voorraden van het ziekenhuis en moesten artsen in de hallen van het ziekenhuis operaties uitvoeren, schreef hij.
Bron afbeelding: www.nos.nl
Er circuleert veel nepnieuws, bewerkte verhalen, bewerkte afbeeldingen en filmpjes op social media. Israël gaf vanmorgen beelden vrij van de plek dicht bij het ziekenhuis van waaruit de raket zou zijn afgeschoten. Volgens het leger zijn op het ziekenhuisterrein geen kraters te zien, en volgens het leger een teken dat het geen Israëlische luchtaanval was. Ook werd een afgeluisterd gesprek naar buiten gebracht waarin twee Hamas-leden de mislukte lancering zouden bespreken. De echtheid van de beelden en het gesprek is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.
In meerdere steden braken protesten uit. Zo waren er op de bezette Westelijke Jordaanoever rellen. In Turkije en Jordanië is bij ambassades en consulaten van Israël geprotesteerd. Bij de ambassade van de VS in Libanon gebruikte de politie traangas bij ongeregeldheden. Ook in Berlijn en Iran gingen mensen de straat op.
In Nederland verzamelden mensen zich in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met onder meer Palestijnse vlaggen. Deze betogingen verliepen grotendeels rustig.
Een heleboel landen in de regio bij Israël, zoals Jordanië, Syrië, Saudi-Arabië, Irak en Egypte, hebben de raketinslag fel veroordeeld. De Egyptische president Sisi sprak van een “duidelijke schending van het internationale recht”.
Amnesty International zegt: “Een ziekenhuis mag nooit een doelwit zijn, het is een ernstige schending van het internationaal humanitair recht.”
De VN heeft gewaarschuwd voor een nieuw geval van massale etnische zuivering van Palestijnen en roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren.
De Palestijnse president Abbas zou vandaag bij een top met Egypte en Jordanië de Amerikaanse president Biden ontmoeten in de Jordaanse hoofdstad Amman. Dat heeft hij afgezegd. In een persverklaring zei Abbas dat er voor Israël “geen limieten” zijn. Hij sprak van een “afschuwelijke oorlogsmisdaad”.
Vóór de raketinslag zijn er in Gaza volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid ten minste 2.778 mensen gedood en 9.700 anderen verwond. Bijna tweederde van de slachtoffers waren kinderen. Nog eens 1.200 mensen in heel Gaza liggen waarschijnlijk vermoedelijk onder het puin begraven, levend of dood. De slachtoffers van het ziekenhuis komen er nog bij.
Meer dan 1.400 mensen in Israël zijn gedood, voornamelijk burgers die omkwamen bij de aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober. Bij die aanval werden ook ongeveer 200 Israëliers gevangen genomen en meegenomen naar Gaza.