DNieuws

De Zweedse Nationale Vrouwenopvang en Ondersteuning in Gebarentaal (NKTJ) bestaat vijf jaar en viert dit met een jubileum en een live-uitzending.  
 
NKTJ is de enige vrouwenopvang in Zweden die hulp biedt in Zweedse Gebarentaal. De organisatie begon na de #metoo-beweging en de oproep #slådövaörattill (‘negeer dove slachtoffers niet’). Hiermee werd aandacht gevraagd voor de steun die dove, slechthorende en doofblinde vrouwen, non-binaire personen en jonge meisjes nodig hebben.  

Na de oproep werd duidelijk dat er veel behoefte was aan ondersteuning in gebarentaal. Daarom werd NKTJ op 10 november 2019 in Göteborg opgericht. De organisatie biedt hulp in Zweedse en tactiele gebarentaal, internationale gebaren en geschreven Zweeds. Dit is uniek en speciaal voor een vaak vergeten groep mensen. Veel mensen die hulp zochten, voelden zich eerder eenzaam in hun ervaringen met geweld en misten toegankelijke hulp.  

“Onze cliënten zijn bijzonder kwetsbaar vanwege taalbarrières en hun beperking. Velen hebben ervaren dat de ondersteuning die in de samenleving beschikbaar is, niet op hen is afgestemd,” zegt Mia Modig, operationeel manager bij NKTJ.  

Met geld van overheidsorganisaties die zich bezighouden met sociale zaken en gendergelijkheid  heeft NKTJ nu een digitale hulplijn, ondersteuningsgroepen en een hulplijn in gebarentaal voor kinderen en jongeren (KJHG). Dankzij steun van het Erfgoedfonds wordt de hulp ook uitgebreid naar mensen met een verstandelijke beperking.  

De medewerkers van NKTJ werken vanuit verschillende steden in heel Zweden. De organisatie wil ook meer kennis verspreiden over geweld tegen hun doelgroep en de samenleving voorlichten over de extra kwetsbaarheid van doven en slechthorenden die slachtoffer zijn van geweld. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud