DNieuws

De grootste moskee van Nederland, de Ulu Moskee in Utrecht, heeft vanaf vandaag ook een museumfunctie.  De moskee is vanaf nu aangesloten bij het Grootste Museum van Nederland. 

Het Grootste Museum van Nederland is een samenwerking tussen het Utrechtse Museum Catharijneconvent en kerken, synagogen, tempels en moskeeën.  

De voorzitter van de Ulu moskee Yücel Aydemir hoopt dat veel mensen eens binnenstappen. Hij zegt dat de deur altijd openstaat voor iedereen. Toch maken niet veel mensen daar gebruik van. Aydemir hoopt dat juist de mensen die een vooroordeel hebben eens op bezoek komen. “Mensen die argwanend zijn naar moslims en moskeeën, zodat we het gesprek aan kunnen gaan.”, zegt hij. 

Anique de Kruijf, interim-directeur van Het Grootste Museum, is trots dat de moskee aansluit bij het initiatief en daarmee de 22ste ‘museumzaal’ in Nederland is. Zij zegt dat het belangrijk is om het religieus erfgoed zichtbaar te maken. Dan leert men elkaars tradities kennen. Het is belangrijk om nieuwsgierig naar elkaar te zijn om elkaar beter te begrijpen en te weten wat onze achtergrond is en wat ons inspireert. 

Om de bezoekers te leren over de moskee, het gebouw maar ook de versieringen ligt er een ‘kijkkaart’. Een kaart met daarop afbeeldingen van delen van de moskee met daarbij de uitleg.  

De kijkkaart van de Ulu moskee (bron afbeelding: RTV Utrecht)

Alle elementen in de moskee kan je leren kennen. Bijvoorbeeld de ruimte waar de imam het gebed leidt en de preekstoel. Er kan ook een gebed worden bijgewoond. 

Bezoekers die de kijkkaart van de moskee hebben gebruikt, vonden het leerzaam en informatief. Ze waren nieuwsgierig naar de moskee, en de kijkkaart vonden zij zeer duidelijk. Eén bezoeker wist niet dat er geen mensen en dieren worden afgebeeld in een moskee. Een andere bezoeker vond de moskee heel mooi en rustgevend. Hij vond de architectuur prachtig en vond het bijzonder om een gebed bij te wonen. 

In totaal hebben nu 22 gebedshuizen in Nederland zich aangesloten bij Het Grootste Museum van Nederland. Op vaste tijden die te vinden zijn op de website van Het Grootste Museum kunnen bezoekers binnenlopen bij aangesloten synagogen, moskeeën en kerken. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud