DNieuws

Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, heeft het logboek van zijn vader in een boek gezet. Het logboek gaat over de tijd dat Peter R. de Vries de vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Het is nu ruim 2 jaar geleden dat Peter R. de Vries is vermoord. Hij was misdaadverslaggever. 

Het logboek duurt anderhalf jaar, en begint in maart 2020 toen Peter R. de Vries werd gevraagd om hulp door de broer van Nabil B. Het laatste logboekverslag is van 6 juli 2021, de dag dat De Vries werd neergeschoten. 

Peter R. de Vries heeft scherpe kritiek over de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Openbaar Ministerie (OM). Hij beschrijft zeer slechte beveiligingsmethoden voor de familie van Nabil B. en ook slechte communicatie met de familie.  

Ook zijn eigen veiligheid werd niet altijd serieus genomen, schrijft Peter R. de Vries. Hij kreeg als vertrouwenspersoon niet dezelfde bescherming als de advocaten van Nabil B. Toen bleek dat zij allemaal op een dodenlijst stonden, werden de advocaten in gepantserde auto’s naar de NCTV gereden. De Vries moest zelf ergens zien te parkeren.  

“Dat is de bescherming die de NCTV biedt”, schrijft De Vries. “Ik vind het wel grappig.”  

Uit het boek blijkt dat hij geen persoonsbeveiliging accepteerde zolang hij niet te horen kreeg waar een dreiging precies vandaan kwam. Bovendien zou hij al zijn activiteiten vier dagen van tevoren moeten melden bij het beveiligingsteam, wat volgens De Vries niet te combineren was met zijn werk. 

De ervaringen van Peter R. de Vries zijn voor het grootste deel dezelfde als de resultaten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV had de moorden op de broer van Nabil B., de advocaat Derk Wiersum en De Vries onderzocht. Het onderzoek liet zien dat de NCTV en het OM langs elkaar heen werkten en niet goed reageerden op zorgen om de veiligheid van vooral de familie van de kroongetuige.  

Het OM probeerde De Vries te negeren als vertrouwenspersoon, wat pas veranderde toen hij in dienst trad bij de advocaat van Nabil B.  

De Vries heeft felle kritiek op de houding van het OM, vooral met betrekking tot de kosten voor de verdediging van Nabil B. 

Het logboek laat ook een grote ruzie zien tussen De Vries en Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel over de benadering van bijstand aan Nabil B. 

Royce de Vries schrijft dat er de afgelopen jaren veel is gezegd over de rol die zijn vader had als vertrouwenspersoon, maar dat de beschrijving van zijn vader zelf nog ontbrak. 

Daarom heeft hij besloten het logboek, met veel vertrouwelijke informatie en delen van WhatsApp-gesprekken, te publiceren.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud