DNieuws

Op dinsdag 13 februari was de loting van de poules van de zaalvoetbalteams voor de Winter Deaflympics, dat van 2 tot 12 maart in Erzurum, Turkije plaatsvindt. 
Het Nederlandse team is ook gekwalificeerd voor de Winter Deaflympics. 

Bij de loting kwam Nederland in een poule met Turkije, Iran en Italië. In een FB-post noemde de KNDSB dat “pittig”. 

DNieuws vroeg aan Boris Pavloff, de voorzitter van het bestuur van KNDSB, waarom. 
Boris legde uit dat Turkije het gastland is, en dus voor eigen publiek speelt. Daardoor zijn ze meer gemotiveerd. Iran is de wereldkampioen van nu, dus heeft een hoog zaalvoetbalniveau. Italië is bij de vorige EK 2e geworden, dus heeft ook een hoog niveau. 
 
Er zijn 3 poules met elk 4 landen. De beste 2 teams van elke poule gaan door naar de volgende ronde, maar ook 2 landen die de beste nr. 3 zijn. Nederland wil een van die 2 beste nr. 3 worden, zodat ze naar de volgende ronde kunnen gaan. 

Alleen het Nederlandse dovenzaalvoetbalteam gaat naar de Winter Deaflympics. Er doen verder geen andere Nederlandse sporters mee.  

Over 3 jaar zijn de volgende Winter Deaflympics in Zuid-Korea. 
Boris geeft aan dat iedereen in Nederland die talent heeft voor skiën, slalom, afdaling, snowboarden, curling, ijshockey, schaken e.d. zeer welkom is om zich aan te melden bij de KNDSB. 

Zweden, Amerika en Canada hebben zich teruggetrokken van deelname aan de Winter Deaflympics, omdat ze o.a. vonden dat de Turkse organisatie van de Deaflympics veel te laat is begonnen met de organisatie. 
 
Boris vertelt dat dat genuanceerder ligt. Canada was al volop bezig met de organisatie van de Winter Deaflympics, maar ging niet akkoord met de regel van ICSD dat ook zaalvoetbalteams mee mogen doen. Daarop gaf Canada de organisatie terug. 
Turkije was vervolgens bereid om de organisatie op zich te nemen. Volgens Boris mag men blij zijn dat Turkije ondanks de krappe tijd toch bereid was. 
Ook vinden Amerika en Canada het niet veilig in Turkije, i.v.m. de situatie in buurlanden Syrië en Iran. Zweden heeft slechte diplomatieke banden met Turkije, dus dat heeft ook een rol gespeeld. 

 Volgens Boris is het daarom niet juist dat er alleen naar Turkije wordt gewezen. 
Wel heeft het KNDSB-bestuur er moeite mee dat het transport en het verblijf alleen door Turkije wordt bepaald, waardoor de kosten erg hoog zijn. Liever had het bestuur gewild dat zij zelf naar goedkopere mogelijkheden hadden mogen zoeken.  
 
Tot slot nodigt Boris iedereen uit om op woensdag 21 februari naar de uitzwaaiwedstrijd van het zaalvoetbalteam te komen kijken. Deze vindt plaats op de KNVB-campus. Deze wedstrijd is de laatste vóórdat het team naar Erzurum vertrekt. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud