DNieuws

Er komt toch geen officiële imam-opleiding in Nederland. Demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) schrijft dat aan de Tweede Kamer. De HBO-opleiding zou in september beginnen, maar de betrokken onderwijsinstellingen en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zijn het oneens over hoe de opleiding eruit moet zien. 

De Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool Ipabo werkten sinds vorig jaar september samen met het CMO aan een imam-opleiding. Helaas zijn ze het niet eens geworden vanwege “een groot verschil van mening” over hoe de opleiding eruit moet zien. De minister geeft verder geen details. 

Minister Van Gennip vindt het heel jammer dat de opleiding niet doorgaat, vooral omdat iedereen het eens is over de noodzaak ervan. Toch blijft ze zich inzetten om zo’n opleiding te realiseren. 

De Tweede Kamer wil al lang een officiële imam-opleiding. In 2015 keurde de Kamer een motie goed van Denk-kamerlid Kuzu. Van 2006 tot 2013 bood hogeschool Inholland een hbo-opleiding tot imam aan, maar die stopte omdat het verliesgevend was. Kamerleden zoals Kuzu zeggen dat een Nederlandse opleiding belangrijk is omdat veel imams uit het buitenland komen en daardoor niet goed bekend zijn met de Nederlandse samenleving waarin de Nederlands moslims leven. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud