DNieuws

Sinds deze week mogen basisschoolleerlingen officieel geen mobiele telefoons meer in de klas hebben. Dit is afgesproken door het kabinet en de scholen. Eerder dit jaar werd dit verbod al ingevoerd op middelbare scholen, en nu geldt het ook voor alle basisscholen in Nederland. Sommige scholen begonnen hier al na de zomervakantie mee. 

Onderzoeken laten zien dat het verbod op mobieltjes kan zorgen voor betere schoolprestaties bij kinderen, omdat ze minder worden afgeleid en zich beter kunnen concentreren. Ook de sfeer op scholen zou verbeteren als mobieltjes zelfs in de pauzes verboden zijn, omdat leerlingen dan weer meer met elkaar praten. 

Het nieuwe beleid geldt niet alleen voor reguliere basisscholen, maar ook voor het speciaal onderwijs. De meeste scholen hebben het mobieltjesverbod inmiddels ingevoerd.  
 
Het mobieltjesverbod is niet overal hetzelfde. Scholen mogen zelf kiezen hoe ze dit regelen. Als een mobiele telefoon nodig is voor de les, bijvoorbeeld bij mediawijsheid, mag een school een uitzondering maken. Ook als een leerling een mobieltje nodig heeft voor medische redenen of een beperking, kan er een uitzondering zijn. Scholen mogen zelf afspraken maken met leraren, leerlingen en ouders hierover.  

Het verbod op mobiele telefoons zorgde voor veel discussie. In het begin waren sommige ministers van Onderwijs tegen het idee dat de overheid zich ermee zou bemoeien. Ze vonden dat scholen zelf mochten kiezen wat ze doen. Ook veel scholen waren het er eerst niet mee eens en wilden liever zelf beslissen zonder dat de overheid zich ermee bemoeide. 

Sommige ouders willen nog verder gaan en willen dat kinderen op de basisschool helemaal geen smartphone hebben. Ze zijn bang dat kinderen verslaafd raken aan sociale media. Geïnspireerd door ouders in het Verenigd Koninkrijk proberen ze een groep op te richten om de druk te verminderen. Zo kunnen ouders zich gesteund voelen als hun kind de enige in de klas is zonder smartphone. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud