DNieuws

Na meer dan 20 jaar zal Gallaudet University, de Amerikaanse universiteit voor doven, de Deaf Way-festivals weer organiseren. Deze keer met een filmfestival van 16 tot 19 oktober 2025, onder de naam Deaf Way III.  

Veel mensen denken met plezier terug aan de eerdere Deaf Way-evenementen, waar duizenden deelnemers uit meer dan 100 landen samenkwamen. Dit gebeurde zowel tijdens de internationale conferentie over dovencultuur in 1989 als tijdens Deaf Way II in 2002. Deze evenementen die 1 week duurden, hadden lezingen, panelgesprekken, theatervoorstellingen, dansoptredens en filmvertoningen op verschillende plekken in Washington, Amerika. 

Deaf Way keert terug met een nieuw plan: een reeks festivals die elke twee jaar gehouden worden. Deze festivals zijn kleiner en richten zich op specifieke thema’s. Het eerste evenement is het filmfestival volgend jaar. Hier worden films van dove en slechthorende filmmakers getoond, op de campus van Gallaudet en op andere plekken in de buurt.  

Het filmfestival viert niet alleen de dovencultuur en gebarentaal, maar geeft ook ruimte om uitdagingen en kansen voor doven in de filmwereld te bespreken via panelgesprekken en workshops. 

Toekomstige festivals zullen zich richten op onderwerpen zoals wetenschap, visuele kunst en podiumkunsten. Er komt ook een speciaal Doofblinden-festival. Elk festival zal samenwerken met verschillende partners en experts uit die vakgebieden. 

Klik hier om Deaf Way 1989 en 2002 terug te kunnen zien. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud