Van donderdag 24 oktober tot zondag 27 oktober vond in Utrecht het empowermentweekend voor dove jongeren plaats, georganiseerd door de Nederlandse Dove Jongeren (NDJ – landelijke belangenorganisatie voor dove jongeren) en de Groningse jongerenvereniging Lonely City (LC).
NDJ en LC sloegen vorig najaar de handen ineen met een gedeeld doel: een evenement organiseren dat dove jongeren zou helpen om zelfvertrouwen te krijgen, nieuwe contacten te leggen en zich meer verbonden te voelen. Er werd een werkgroep opgericht met Peter Brokking namens NDJ en Ellen van der Werf en Elias Stuifzand namens LC. Voor het weekend hadden zich tweëentwintig jongeren aangemeld.
Het doel van het weekend was om dove jongeren sterker en zelfverzekerder te maken. Ook om hen te laten zien hoe belangrijk het is om iets bij te dragen aan de dovengemeenschap, om te netwerken en verbondenheid te stimuleren met andere dove jongeren. “Belangrijk was dat hun angsten werden weggenomen. Wij, de jongeren, zijn namelijk de toekomst.”, vertelde de organisatie aan DNieuws.
Workshops
Tijdens het weekend waren er verschillende workshops:
– Psychologie: Toegepast psycholoog Meike Brock gaf een workshop over faalangst en de zorgen van jongeren van nu. Ze vertelde ook over hoe cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen om angsten te overwinnen. CGT is een therapie die helpt om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen.
– Vooroordelen en islamofobie: Hassan el Ouarti vertelde over zijn ervaringen als Arabische dove. Hij besprak onderwerpen zoals vooroordelen, islamofobie en de invloed van de media. Samen met de jongeren keek hij naar de vraag hoe de dovengemeenschap inclusiever kan worden.
– Dovengemeenschap: Roos en Martine Wattel gaven een workshop over de geschiedenis van doven, belangrijke rolmodellen en privileges. Met de jongeren bespraken ze de toekomstvisie voor de dovengemeenschap. Ook keken ze samen naar hoe frustraties omgezet kunnen worden in motivatie om bij te dragen aan die toekomstvisie.
Creatieve opdrachten
Daarnaast waren er tijdens het weekend verschillende opdrachten.
Tijdens een opdracht deden de jongeren in groepen alsof er een voedselcrisis was, waarbij elke groep andere belangen had. Het doel was om samen te werken en samen naar oplossingen te zoeken.
Een andere opdracht was gebaseerd op het bekende t.v.-programma Dragon’s Den. Hierin presenteren deelnemers hun idee of plan aan een groep investeerders om geld te krijgen. Ze moeten hun idee snel en overtuigend uitleggen om de investeerders enthousiast te maken.
Tijdens Dragon’s Den werden de jongeren uitgedaagd om binnen één uur een projectidee voor de dovengemeenschap te ontwikkelen en te presenteren. Ideeën varieerden van een internationaal kamp tot een platform voor creatieve workshops en initiatieven om gebarentaal in de medische wereld te promoten tot het organiseren van een bestuursdag om organisaties dichter bij elkaar te brengen.
Ochtenden en avonden
Tijdens het empowermentweekend begon iedere ochtend met een wandeling rond het gebied waar de groep verbleef, een rustige en verbindende manier om de dag te beginnen.
De avonden werden afgesloten met activiteiten, zoals een debatavond en Human Library (menselijke bibliotheek, vert.). Tijdens de debatavond werd gediscussieerd over verschillende thema’s als dovenonderwijs en de vraag of de dovengemeenschap inclusief genoeg is. Ook werd er gediscussieerd over een uitspraak van Sam Pattipeiluhu: “Doven slapen.”. Pattipeiluhu was de eerste dove leraar, en een voorvechter van de dovengemeenschap.
Bij Human Library kreeg iedereen de kans in 15 minuten iets te presenteren, kennis te delen en te oefenen met presenteren. Volgens de organisatie was het empowermentweekend zeer geslaagd, mede dankzij het eten dat werd bereid door drie vrijwilligers die de keuken beheerden. “Nieuwe gezichten, nieuwe ideeën, nieuwe energie, en zoals Roos Wattel ook al zei: nieuwe hoop voor de toekomst.”, aldus de organisatie.