DNieuws

Gisteren berichtte DNieuws over de onzichtbare tolk NGT-NL tijdens de persconferentie van de driehoek van Amsterdam. 

Dit artikel gaat over de acties die het Nederlands Gebarencentrum (NGc) en Dovenschap hebben ondernomen om de onzichtbaarheid van de tolk aan de kaak te stellen. 

Allereerst vroeg DNieuws aan NGc hoe het heeft kunnen gebeuren dat de tolk onzichtbaar was. Waarom is er geen lering getrokken uit eerdere ervaringen van ontoegankelijke persconferenties?  
Namens NGc gaf Sarah Muller in haar eerste reactie aan dat zij nog aan het wachten was op een afspraak waarmee NGc hun zorgen over de plaatsing van de tolk NGT-NL tijdens de persconferentie kan delen. Volgens Muller zou deze afspraak mogelijk met het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn en zeker niet met NPO.  
 
Vanmorgen liet Muller aan DNieuws weten dat er nog geen contact is geweest met NCTV, omdat het daar intern erg druk is. Zij zou vanmorgen weer bellen en kijken of er vandaag ruimte is om een gesprek te voeren. Later kreeg DNieuws het bericht van Muller dat er volgende week een evaluatiegesprek is gepland. 

Naast het contact met Muller had DNieuws ook contact met Gera Elferink, voorzitter van Dovenschap. DNieuws vroeg aan Elferink hoe het bestuur van Dovenschap dacht over de situatie met de onzichtbare tolk NGT-NL.  
 
Elferink: “Het bestuur heeft er een brief over gemaakt. Dat wordt vandaag (maandag 11 november, red.) nog afgestemd met NGc, en dan gaat de brief morgen de deur uit naar het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V).”. DNieuws vroeg daarop wat er in de brief komt te staan. Volgens Elferink staat de afspraak dat elke persconferentie toegankelijk moet zijn. “Het is onacceptabel hoe ze hebben gewerkt. De tolk NGT-NL moet altijd zichtbaar zijn. Op welke manier dan ook, dat moeten ze zelf regelen. Dat de tolk zichtbaar moet zijn bij een persconferentie, staat opgenomen in de handleiding.”. 

DNieuws vroeg daarop naar welke handleiding Elferink refereerde, en of het bestuur in de brief ook het VN-verdrag Handicap heeft genoemd. Er staat namelijk in bepaalde artikelen van het verdrag dat informatievoorziening vanuit de overheid voor iedereen toegankelijk moet zijn. Bij het schrijven van dit artikel had Elferink nog niet gereageerd. 

De betreffende artikelen (9, 19 en 21) in het VN-verdrag Handicap,, gaan over o.a. het recht op toegang tot informatie en overheidsdiensten. Dit houdt in dat doven recht hebben op informatie en communicatie in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Ook moeten overheidsdiensten toegankelijk zijn in NGT. 

Na de overstromingen in Limburg in 2021 werd een zakboek geschreven met een bijdrage van o.a. NGc en Dovenschap. Dat zakboek is een soort handleiding over hoe een persconferentie tijdens crisistijd georganiseerd moet worden. In het zakboek staat ook hoe en waar een tolk NGT-NL zou moeten staan tijdens een persconferentie.  
 
Daarnaast staat in de Wet Erkenning Nederlandse Gebarentaal (NGT) in artikel 4 over crisiscommunicatie dat deze meteen moet worden omgezet naar NGT. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud