Het prijsplafond voor gas, elektriciteit en stadsverwarming stopt per 1 januari. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft daarom het advies om een vast contract te nemen als je de komende tijd zekerheid wilt over jouw energietarieven.
Bij een vast contract betaal je 1, 2 of 3 jaar elke maand hetzelfde bedrag voor gas en elektriciteit. Bij een variabel contract kan het energiebedrijf de tarieven aanpassen. Meestal doen ze dit twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Ze moeten dat minstens 30 dagen van tevoren doorgeven.
Volgens het ACM zijn vaste contracten op dit moment goedkoper dan variabele contracten.
Door het prijsplafond waren er een jaar lang vaste maximumtarieven voor gas (1,45 euro per kubieke meter) en elektriciteit (0,40 euro per kilowattuur). Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stegen de gasprijzen enorm, waardoor veel Nederlanders de energieprijzen niet meer konden betalen. De Nederlandse regering heeft toen de maximumtarieven vastgesteld.
Maar dat stopt dus. Nu maakt dat nog niet veel uit, omdat de tarieven van de meeste energiebedrijven onder die maxima zitten.
Bij Essent, Vattenfall en Eneco gaan de prijzen van variabele contracten vanaf januari al omhoog. Bij Vattenfall en Eneco zullen de variabele tarieven dan zelfs boven het huidige prijsplafond uitkomen.
Dat komt ook omdat consumenten vanaf januari meer betalen aan netbeheer en belasting voor gas. Dat zijn bedragen die bij ook in het maandelijkse energietarief zitten die je betaalt. Bij een gemiddeld huishouden zijn die stijgende kosten voor netbeheer en belasting ongeveer 10 euro per maand.
Of je uiteindelijk goedkoper uit bent met een vast, variabel of dynamisch contract is van tevoren niet te zeggen. Want niemand weet nu hoe de energieprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Na de inval van Rusland in Oekraïne steeg de gasprijs naar het hoogste niveau ooit. Maar nu is de Europese gasmarkt weer veel rustiger geworden, een verdere daling van de gasprijs is ook mogelijk.