Amnesty International zegt dat er genoeg bewijs is dat Israël genocide (volkerenmoord, red.) pleegt in Gaza. In een rapport van 300 pagina’s schrijft de organisatie dat Israël bewust handelt om de Palestijnse bevolking deels of helemaal te vernietigen. Amnesty is de eerste grote mensenrechtenorganisatie die dit duidelijk zo noemt.
Het is moeilijk om officieel vast te stellen dat er sprake is van genocide. Dit vereist vaak jarenlange juridische onderzoeken. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag bekijkt de zaak, maar er is nog geen juridisch bewijs. Toch vindt Amnesty International dat mensenrechtenorganisaties het probleem moeten blijven aankaarten.
Het rapport is gebaseerd op een onderzoek naar vijftien luchtaanvallen op plekken met burgers. Daarnaast heeft Amnesty meer dan 200 nabestaanden geïnterviewd en satellietbeelden onderzocht. Ook zijn meer dan honderd uitspraken van belangrijke Israëlische leiders en militairen geanalyseerd.
Amnesty zegt dat Israël drie van de vijf misdaden pleegt die onder genocide vallen. Deze misdaden zijn: het doden van mensen, het veroorzaken van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel, en het bewust creëren van omstandigheden die de groep vernietigen. Ook zegt Amnesty dat de aanslagen van Hamas op 7 oktober op geen enkele manier de acties van Israël kunnen rechtvaardigen.
Tot nu toe zijn minstens 44.000 Palestijnen gedood door Israël, en duizenden mensen worden nog vermist. Het is niet duidelijk of het gaat om strijders of burgers, maar de meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Daarnaast is er een grote humanitaire crisis in Gaza, omdat Israël noodhulp tegenhoudt. Al meer dan een jaar is er in Gaza geen elektriciteit, en telefoon- en internetverbindingen worden vaak verbroken.
Het kan nog jaren duren voordat officieel wordt vastgesteld of er genocide in Gaza is. Toch vindt Amnesty International het belangrijk dat landen dit probleem nu al erkennen. “Landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om genocide te voorkomen en zorgen voor een internationaal staakt-het-vuren,” zegt Amnesty.