DNieuws

In Australië hebben bijna 18 miljoen van de 25,5 miljoen kiesgerechtigde inwoners zich recentelijk uitgesproken in een historisch referendum over de grondwetswijziging om de Aboriginals en Straat Torres-bevolking te erkennen als de oorspronkelijke bewoners van het land. Dit referendum, de eerste in ruim twintig jaar, resulteerde in een verwerping van het voorstel, waarbij het nee-kamp de overhand had met 56 procent tegenover 44 procent ja-stemmers. 

Het voorstel waarover gestemd werd, betrof de oprichting van een speciale commissie die voornamelijk uit Aboriginals en Straat Torres-bevolking zou bestaan. Deze raad zou vervolgens geraadpleegd worden bij wetswijzigingen die hun gemeenschappen raken. Dit zou tevens de eerste keer zijn dat deze inheemse bevolkingsgroepen officieel erkend worden in de grondwet van 1901.  

Ondanks dat slechts 4 procent van de Australische bevolking, oftewel ongeveer 984.000 inwoners, tot deze inheemse groepen behoort, leven zij met aanzienlijke ongelijkheid ten opzichte van de rest van de Australische bevolking. Op gebieden zoals gezondheid, onderwijs en werk presteren zij beduidend slechter. Tragische cijfers tonen aan dat inheemse Australiërs gemiddeld negen jaar korter leven, en dat zelfmoord bij deze gemeenschap meer dan twee keer zo vaak voorkomt. Daarnaast zijn ze ook oververtegenwoordigd in gevangenissen. Activist Thomas Mayo wijt deze ongelijkheid aan het koloniale verleden van Australië. Hij verklaarde: “Met de kolonisatie van ons land zijn we uitgemoord, gedwongen te assimileren en kinderen zijn weggehaald bij hun ouders.” 

De aanloop naar het referendum was niet zonder controverse. Er was veel misinformatie in omloop, voornamelijk verspreid via sociale media, die vrees zaaide over de potentiële macht van de voorgestelde adviescommissie. Veel tegenstanders beweerden dat deze commissie eigendommen of land zou kunnen opeisen en willekeurig huur zou kunnen innen van bewoners op voormalig inheems grondgebied. Anderen voerden aan dat de oprichting van zo’n commissie zou zorgen voor meer ongelijkheid in de samenleving. 

(bron afbeelding: ad.nl)
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud