DNieuws

Vanaf 2024-2025 mogen mobiele telefoons niet meer mee in de klassen op basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs. 

Er is geen officieel verbod, toch hebben basisscholen en het speciaal onderwijs besloten om de regels vanaf 2024-2025 hetzelfde te maken als bij de middelbare scholen. De minister van Primair en Voortgezet Onderwijs heeft dit gezegd, met als doel de leerlingen te beschermen. 

Op de middelbare scholen mogen na de kerstvakantie mobiele telefoons al niet meer mee in de klassen. Deskundigen zeggen dat leerlingen slechter presteren als ze worden afgeleid door hun telefoon. Volgens de minister wennen leerlingen en leraren snel aan de nieuwe regels, en dat geeft een rustigere leeromgeving. 

Deze regel mag soms anders. Mobiele telefoons mogen wel worden gebruikt voor educatieve doelen, als de scholen hierover afspraken maken. Ook leerlingen met medische redenen of een beperking mogen hun telefoon blijven gebruiken. Deze afspraken zullen volgend jaar worden geëvalueerd om te bepalen of er alsnog een wettelijk verbod moet komen. 

De plannen om mobiele telefoons uit de klaslokalen te laten waren al eerder besproken. Maar de PO-raad (de koepel van basisscholen) wilde er eerst niet aan meewerken.  

Het aantal basisschoolleerlingen met een mobiele telefoon groeit echter snel. Jaarlijks onderzoek naar mediagebruik bij gezinnen toont aan dat 76% van de kinderen tussen 7 en 12 jaar al een mobiele telefoon heeft. De meeste kinderen krijgen hun eerste mobieltje al rond hun 9e verjaardag. 

De PO-raad wil nu wel meewerken. Uit een peiling onder de docenten die zijn aangesloten bij de PO-raad blijkt dat zij de symbolische waarde van de afspraken belangrijk vinden en dat landelijke regels ruzies op scholen kunnen voorkomen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud