Met Pasen zie je niet alleen eieren, maar ook bloemen op tafel komen. Deze bloemen zijn niet alleen voor de sier, je kunt ze ook echt eten. Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld een pakket met eetbare bloemen krijgen, wat laat zien dat steeds meer mensen hierin geïnteresseerd zijn.
Han Lammers, de baas van het bedrijf PUURgroenten, kweekt meer dan honderd soorten eetbare bloemen. Vooral tijdens feestdagen merkt hij dat mensen er meer van willen hebben. Hij vertelt dat zijn bedrijf al meer dan tien jaar eetbare bloemen telen en verkopen. Het bedrijf merkt dat steeds meer mensen ze willen hebben, vooral tijdens feestdagen zoals Pasen, kerst en Moederdag.
Eetbare bloemen zien er niet alleen mooi uit, ze kunnen ook je eten lekkerder maken, zegt Lammers. Bijvoorbeeld, venkelbloemen geven een vleugje anijs aan je gerecht, terwijl dillebloemen een sterke smaak hebben.
Je kunt eetbare bloemen kopen in pakketten bij de supermarkt of online winkels die erin gespecialiseerd zijn. Maar het is beter om ze niet zelf te plukken. Dat kan gevaarlijk zijn omdat je per ongeluk giftige bloemen kunt plukken, of omdat de bloemen verontreinigd kunnen zijn met dingen zoals auto-uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen.
Eetbare bloemen zijn misschien niet goedkoop, maar je kunt ze ook thuis kweken, wat eigenlijk best voordelig kan zijn. Hovenier Jurgen Smit van Tuinmanieren zegt dat het kweken van eetbare bloemen best makkelijk is. En het leuke is dat ze steeds meer bloemen geven, dus je hebt misschien wel meer dan je nodig hebt. Dit laat zien dat eetbare bloemen niet alleen mooi zijn, maar ook handig zijn om te hebben. Ze kunnen je gerechten opfleuren en zelfs je portemonnee sparen!