Cruiseschepen zijn een populaire manier van reizen, maar ze zijn ook erg vervuilend. Het luxe cruiseschip Villa Vie Odyssey is hier een goed voorbeeld van. Dit schip maakt een reis van 3,5 jaar en bezoekt 425 havens in 147 landen. Hoewel dit voor veel mensen een droomreis lijkt, heeft het ook een grote impact op het milieu.
Cruiseschepen stoten veel CO2 uit, vooral door het gebruik van zware stookolie. Volgens klimaatspecialist Heleen Ekker is de uitstoot van een groot cruiseschip vaak slechter voor het klimaat dan een vliegvakantie, vooral door de grote hoeveelheden fossiele brandstoffen die worden verbruikt. Uit onderzoek blijkt dat één cruiseschip soms meer CO2 uitstoot dan 12.000 auto’s. Ook produceert een passagier op een cruise in zeven dagen evenveel CO2 als een gemiddelde Europeaan in een heel jaar.
Daarnaast komt er bij cruiseschepen ook luchtvervuiling kijken door de brandstof die ze gebruiken. Het afvalwater van het schip wordt soms direct in de zee geloosd, wat zorgt voor vervuiling van het zeewater.
Ondanks de vervuiling kiezen steeds meer mensen voor een cruisevakantie. In 2019 waren er 30 miljoen passagiers, en in 2024 wordt verwacht dat dit aantal stijgt naar 36 miljoen. Toch valt de zeevaart niet onder het Klimaatakkoord van Parijs, waardoor het verduurzamen van cruiseschepen langzaam gaat. Op dit moment vaart nog 98 procent van alle schepen op stookolie of diesel.
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact die dit soort vakanties hebben op het milieu. Alternatieven zoals zeilcruises of riviercruises zijn minder vervuilend en een beter keuze voor wie toch op een milieuvriendelijke manier wil genieten van een vakantie op het water.