Afgelopen weekend was het internationale filmfestival voor dove filmmakers in Duitsland. Daar werden afgelopen zaterdag de Della Awards, een soort dove “Oscars”, uitgereikt.
De Della Award 2023 brengt dove acteurs, producenten, regisseurs en andere professionals in de film-, bioscoop- en visuele mediawereld samen.
Het festival en de awards zijn bedoeld om aandacht te vestigen op de prestaties in dit vakgebied die vaak over het hoofd worden gezien en om deze op internationaal niveau op de juiste manier te erkennen.
Afgelopen vrijdag en zaterdag werden er 80 films vertoond, waarbij doven een belangrijke rol spelen vóór of achter de camera. De beste daarvan kregen afgelopen zaterdag de awards.
De Nederlandse documentaire “Imaginings” kreeg de prijs voor de beste documentaire. In de film vertellen de dichters van Kitchen’s Light Sam Onclin, Marie van Driessche, Boaz Blume, Tobias de Ronde, Bart Koolen en Brendan Lodder hun verhaal op een poëtische wijze in de Nederlandse Gebarentaal, ook wel: signed word. Ze nemen de kijker op een indringende manier mee in hun ervaringen en gedachten.
Bij een interview gaf de directeur van het filmfestival, Uwe Schönfeld, aan dat er in totaal 2.643 inzendingen waren ontvangen. Hij zei dat dat ontzettend veel lijkt, maar er waren ongeveer 2.500 alleen maar ondertiteld. Maar dat is bepaald niet de toegankelijkheid en erkenning die de organisatie van het festival bedoelt.
Tijdens het festival werden films vertoond zoals de Amerikaanse speelfilm ‘No Ordinary Hero’ over ‘Super Deafy’, een superheld. Het is de allereerste commerciële film geproduceerd door een dove uitvoerend producent (John Maucere) en geregisseerd door een dove regisseur (Troy Kotsur).
Er waren ook documentaires over mishandeling op dovenscholen of een dove moslimvrouw die tijdens de pandemie zwanger wordt en haar grenzen bereikt bij de gezondheidsafdeling. Ook werd het Duitse drama van ZDF ‘Je zult horen’ uit 2022 vertoond, waarin de twee dove acteurs Anne Zander en Benjamin Piwko de hoofdrollen spelen.
De 43-jarige Piwko vindt het geweldig dat hij ideeën kan delen met andere internationale doven in de filmindustrie. Hij ziet ook de kans om aan horende mensen te laten zien dat doven volkomen normale mensen zijn die normale dingen doen.
Nu beseffen mensen steeds meer wat de dovengemeenschap nodig heeft op filmgebied.
Uwe Schönfeld, zelf een kind van dove ouders en getrouwd met de dove regisseur Christina Schönfeld, vertelt dat er de afgelopen maanden meer en meer wordt samengewerkt met verschillende productiebedrijven en castingbedrijven. Het wordt steeds meer duidelijk wat doven nodig hebben en hoe zij moeten worden ondersteund in hun werk op filmgebied. Het is een no-go als horende mensen gebarentaal leren en dan als doof op TV komen.
Troy Kotsur bij het filmfestival (bron afbeelding: Andreas Klaer voor Tagesspiel)
Een dove op een filmset heeft iets andere ondersteuning nodig dan de rest van de crew. Er is nu de functie van “Dove Supervisor”. Een soort bemiddelaar op de set zodat de communicatie werkt en iedereen zich begrepen en op zijn gemak voelt op het werk. Ook zorgt de dove supervisor ervoor dat er geen verkeerde regieaanwijzingen in het script staan, zoals: “Er wordt hard geklopt. Vader en (dove) zoon draaien tegelijk naar de deur en kijken bang.”.
Oscarwinnaar Troy Kotsur (“Coda”) en Lauren Ridloff kwamen speciaal vanuit Amerika naar Potsdam. Kotsur liet op het filmfestival zijn eigen productie zien. Ridloff speelde in de serie “The Walking Dead” en is de superheld Makkari in de Marvel-film “Eternals”.
Ridloff bevestigt de angst die heerst over het werken met doven. “Zoveel mensen worden klein gemaakt en over het hoofd gezien in Hollywood. Ze worden niet gecast omdat mensen bang zijn. Maar er is ruimte voor iedereen aan tafel, kom bij ons zitten. Ik hoop dat mijn aanwezigheid in Hollywood dat laat zien, ook dat ik hier ben. Als ik hier kan zijn, kunnen anderen dat ook zijn.”