DNieuws

In Nieuw-Zeeland vragen steeds meer slachtoffers van seksueel misbruik op de voormalige doveninstituten Van Asch College en Kelston School for the Deaf om gerechtigheid. Ze hebben ernstige vormen van misbruik ervaren, waaronder verkrachting, door zowel personeel als oudere leerlingen. 

Een oud-leerling van Van Asch vertelt hoe hij als tiener door de directeur tegen de muur werd gedrukt en gewurgd. “Ik was erg bang voor die man,” zei hij. Hij legt uit dat die gebeurtenis hem fysieke en emotionele schade heeft gegeven. Julie, ook slachtoffer van ernstige mishandeling op school, vertelt dat het personeel klachten vaak negeerde en zelfs de daders hielp in plaats van de slachtoffers. Ze herinnert zich een personeelslid dat wist van haar mishandeling, maar niets deed om haar te helpen.  

Veel doven zeggen dat hun klachten slordig werden afgehandeld door de overheid, wat hun trauma verergerde. Een ander anoniem slachtoffer noemt de school de ergste periode van zijn leven en herinnert zich een gewelddadig personeelslid dat leerlingen mishandelde. Uit een onderzoek van de Koninklijke Commissie voor Onderzoek naar Misbruik blijkt dat de overheid de misdaden tegen doven eerder niet goed heeft onderzocht. Daarnaast bleek dat zeker 80 (oud-)leerlingen een leraar van Kelston wilden aanklagen. De politie wilde nog niet laten weten of zij deze zaken nog steeds onderzoeken. 

Tijdens een officiële ceremonie op dinsdag 12 november sprak de Nieuw-Zeelandse premier voor een publiek van slachtoffers en nabestaanden uit het hele land. Hij keurde het misbruik en de verwaarlozing in de landelijke zorginstellingen, ook van kinderen, sterk af. Meer dan 2.400 mensen uit het hele land, dus ook doven, deelden hun traumatische ervaringen tijdens het onderzoek van de Koninklijke Commissie. Hierover is een rapport gemaakt met 138 aanbevelingen om de zorg te verbeteren.  

De premier erkende dat veel slachtoffers ook te maken hadden met racisme en discriminatie, vooral Māori, doven en mensen met andere beperkingen. Hij zei dat het niet genoeg is om alleen excuses aan te bieden; er moeten ook stappen worden gezet om dit soort misstanden in de toekomst te voorkomen. De regering wil nieuwe maatregelen invoeren om mensen in de zorg beter te beschermen en heeft geld vrijgemaakt om de slachtoffers te ondersteunen. De premier hoopt dat de excuses kunnen helpen bij het verwerken van het nationale trauma. Hij zegt ook dat er actie nodig is om toekomstig misbruik te voorkomen. Er komt een nationale herdenkingsdag om de slachtoffers te eren en stil te staan bij wat er is gebeurd. 

Hoewel de staat publiekelijk excuses heeft aangeboden, vinden de doven dat dit niets waard is als de daders niet worden gestraft. “Ik wil dat iedereen die misbruik heeft gepleegd op de dovenscholen, verantwoordelijk wordt gehouden en excuses aanbiedt,” zegt Julie. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde


 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud