DNieuws

Aanstaande zondag 23 februari kiest Duitsland een nieuwe regering, wat voor Nederland erg belangrijk is. Toch richten Nederlanders zich vaker op Amerika dan op Duitsland.

Al maanden gaat het nieuws over de Amerikaanse politiek: de strijd tussen Harris en Trump, Trumps overwinning en het nieuwe Amerikaanse beleid. Maar Duitsland is voor Nederland belangrijker als handelspartner en militaire bondgenoot, vooral nu de steun van Amerika veel minder wordt.

Duitsland is het grootste land in de EU en heeft de sterkste economie. Duitsland bepaalt niet alles, maar heeft wel veel invloed in de EU, ook achter de schermen. Daarom is een sterke regering daar belangrijk.

De keuzes die Duitsland maakt, hebben directe gevolgen voor Nederland. Dit geldt niet alleen voor handel en economie, maar ook voor migratie en defensie. Nederland en Duitsland delen legerafdelingen, waardoor militaire beslissingen van Duitsland ook Nederland raken.

De Duitse partij CDU/CSU van Friedrich Merz, volgens de peilingen de favoriet bij de verkiezingen, wil de Duitse economie laten groeien. Dit kan door de ‘schuldenrem’ minder streng te maken. Deze wet beperkt hoeveel geld de overheid mag lenen, wat investeren in de economie lastiger maakt. Als deze wet stopt, zal de handel met Nederland toenemen.

Wat migratie betreft wil de partij van Merz de tijdelijke grenscontroles behouden totdat het vraagstuk rondom migratie is opgelost. Als Duitsland minder migranten toelaat, kunnen er meer direct naar Nederland komen.

Daarnaast denkt de partij van Merz erover na om de toestemming van cannabis terug te draaien. Hierdoor kunnen meer drugstoeristen naar Nederlandse grenssteden en Amsterdam komen, wat veel overlast kan geven.

Duitsland en Nederland werken dus politiek en economisch nauw samen. Toch is er in Nederland weinig aandacht voor de Duitse verkiezingen. Dit komt door de taalbarrière en het andere verkiezingssysteem. In Duitsland kiest men een parlement en vormt daarna een coalitie. In Amerika wordt direct een president gekozen, wat spannender is om te volgen.

Deel dit

Geef een reactie