Uit een groot internationaal onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat steeds minder Europese jongeren, waaronder Nederlandse tieners, een condoom gebruiken tijdens seks. Het onderzoek keek naar het gedrag van meer dan 242.000 15-jarigen in 42 landen. In 2022 gebruikte 61 procent van de jongens en 57 procent van de meisjes een condoom tijdens seks. Dit is minder dan tien jaar geleden, toen 70 procent van de jongens en 63 procent van de meisjes condooms gebruikten. Deze daling is zorgelijk, omdat het risico op soa’s en ongewenste zwangerschappen hierdoor groter wordt.
Nederlandse jongeren doen het zelfs slechter dan het Europese gemiddelde. Slechts 57 procent van de Nederlandse jongens en 52 procent van de meisjes gebruikt een condoom. Hierdoor lopen ze meer kans op soa’s en ongewenste zwangerschappen, zegt de WHO.
Hoewel het aantal seksueel actieve 15-jarigen hetzelfde is gebleven (ongeveer 20 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes), is het dalende condoomgebruik nog steeds een zorg. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren uit armere gezinnen minder vaak voorbehoedsmiddelen gebruiken dan jongeren uit rijkere gezinnen, wat de ongelijkheid in gezondheidsrisico’s maakt.
De WHO verwijt landen dat ze te weinig aandacht besteden aan seksuele voorlichting voor jongeren. En als er wel voorlichting is, vindt de WHO dat die vaak niet goed genoeg is, omdat het jongeren juist aanmoedigt om seks te hebben.
Door de geslachtziektes zijn er ook hogere kosten in de gezondheidszorg, vallen jongeren uit op school en hebben jongeren een minder goede toekomst in carrières.
Aidsfonds-Soa Aids Nederland heeft eerder dit jaar kritiek gegeven op hoe Nederland omgaat met het voorkomen van soa’s bij jongeren. De organisatie wil betere voorlichting, makkelijkere toegang tot seksuele gezondheidszorg, en dat er weer campagnes komen zoals de Vrij Veilig-campagnes in 1987 tot 2011. Die campagnes waren succesvol in het vergroten van condoomgebruik en het voorkomen van soa’s.