DNieuws

De verkiezingswinst van Geert Wilders in Nederland heeft aanzienlijke aandacht gekregen in de internationale media, die unaniem spreken over de potentiële impact ervan op de Europese politiek. Er wordt gesproken van een tijd met “politieke onzekerheid” en “schokgolven” door Europa.  Omdat: de PVV heeft gezegd graag een Nexit te hebben (het vertrek van Nederland uit de EU) en Wilders heeft ook gezegd dat hij bereid is de Nederlandse hulp aan Oekraïne te stoppen. 

Hieronder een samenvatting van de reacties uit verschillende landen en media: 

1. Internationale Reacties: Wilders ontvangt felicitaties van andere rechtse politici, waaronder Marine Le Pen (Frankrijk) ‘het groeiende belang dat gehecht wordt aan de verdediging van nationale identiteiten’, Matteo Salvini (Italië), en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán benadrukte “de wind van verandering”. 

2.  Zweden (Dagens Nyheter): De grootste krant van Zweden omschrijft Wilders als een “rechts-populist” en wijst op de zorgen van traditionele Europese partijen over toekomstige verkiezingen. Ze benadrukken de impact van Wilders’ winst op de Europese verkiezingen van het volgende jaar. 

3. Denemarken (Politiken): Deze krant merkt op dat Wilders soms de “Nederlandse Trump” wordt genoemd en benadrukt de steun van Orbán en Le Pen. Le Pen wordt ook in Frankrijk genoemd als leider in opiniepeilingen. 

4. Finland (YLE): De Finse omroep kijkt vooruit naar de gevolgen van Wilders’ winst voor de EU. Ze wijzen op Wilders’ standpunten zoals kritiek op EU-symbolen, het Nederlandse vertrek uit de EU, en het stoppen van de Nederlandse hulp aan Oekraïne, terwijl Nederland een van de oprichters van de EU is.  

(bron afbeelding: globalist.it)

5. Verenigd Koninkrijk (BBC): De BBC voorspelt dat Wilders’ overwinning een grote impact zal hebben op de Nederlandse politiek en schokgolven door Europa zal sturen, gezien Nederland’s rol in de vorming van de EU en een van de oprichters van de EU is. 

6. Frankrijk (Le Monde): In Brussel wordt de overwinning van Wilders met onzekerheid bekeken, vooral vanwege zijn belofte om een referendum te houden over het Nederlandse EU-lidmaatschap. 

7.  Verenigde Staten: Amerikaanse media zoals The New York Times en The Washington Post reflecteren op de mogelijke gevolgen van Wilders’ winst voor de Europese politiek, met specifieke vermelding van de kans dat hij de eerste extreemrechtse premier van Nederland kan worden. CNN brengt de overwinning van Wilders in verband met recente politieke verschuivingen in Slowakije en Italië, waar ook uiterst rechtse politici aan de macht zijn gekomen. 

In het algemeen wordt de overwinning van Wilders gezien als een teken van veranderende politieke winden in Europa, met een focus op de mogelijke gevolgen voor de traditionele politieke orde en de toekomst van de Europese Unie

Motie over de Nexit
(bron afbeelding: bnr.nl)
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud