DNieuws

In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag rond 20.00 uur Nederlandse tijd begon Iran met een aanval op Israël.  

Volgens Israëlische bronnen waren er in totaal 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten. Die kwamen vooral uit Iran, maar Irak en Jemen hielpen ook mee. 
De drones en raketten zijn volgens Israël bijna allemaal uit de lucht gehaald voordat ze schade konden aanrichten op de grond.  

Toen Israël hoorde dat er een grote aanval op komst was, maakten ze zich klaar. Ze activeerden hun raketschild en lieten straaljagers de lucht in om de drones en raketten neer te halen. Ook Amerikaanse en Engelse militairen die daar waren, hielpen mee om het luchtruim te beschermen. 

Op verschillende plaatsen in het land ging het luchtalarm af. Mensen in het zuiden en noorden van Israël kregen het advies om dicht bij een schuilkelder te blijven. 

Waarom viel Iran Israël eigenlijk aan? 
Op maandag 1 april voerde Israël een luchtaanval uit op het Iraanse ambassadecomplex in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Daarbij zijn zestien mensen omgekomen, waarvan dertien militairen en een generaal. Hij was belangrijk voor de Iraanse banden met Syrië en Libanon. Israël heeft de aanval niet officieel opgeëist, maar de Verenigde Staten hebben bevestigd dat Israël erachter zat. 
Israël en Iran zijn wel al langer vijanden van elkaar. 

Veel landen willen niet dat de situatie erger wordt. De baas van de Verenigde Naties zegt dat er een echt gevaar is dat de ruzie groter wordt en vraagt om voorzichtigheid. De Nederlandse premier Rutte vindt het ook heel zorgelijk en samen met andere landen vraagt hij Iran om geen nieuwe aanvallen te doen. 

Na de aanval gaf Iran een waarschuwing aan Israël en Amerika dat zij geen tegenaanval mogen doen. Anders zal Iran opnieuw Israël aanvallen en ook Amerikaanse doelen. 
Israël heeft gezegd dat Iran de prijs zal betalen. Hoe precies is nog niet duidelijk. 
 
Hoewel Amerika Israël heeft geholpen bij de verdediging tegen de Iraanse aanval, heeft de Amerikaanse president Biden tegen de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat Israël geen tegenaanval moet doen. Daar zal Amerika dan niet bij helpen. 

Door de ruzie tussen Israël en Iran is er nu minder aandacht voor de situatie met de Palestijnen in de Gazastrook, die nog steeds worden gebombardeerd. Ook heeft de Iraanse regering in eigen land de onderdrukking van vooral vrouwen opgevoerd. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud