DNieuws

Om de slachtoffers van heksenvervolgingen te herdenken en aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen van nu, komt er een Nationaal Heksenmonument in Roermond. Het monument zal er in 2025 of 2026 komen. Dit initiatief is van de Stichting Nationaal Heksenmonument. 

Roermond (Limburg) is gekozen als locatie voor het monument omdat daar in 1613 en 1614 meer dan 80 mensen levend werden verbrand. Het was een van de grootste heksenvervolgingen in Nederland. Ook de goede bereikbaarheid en plannen voor educatie speelden een rol bij de keuze van de stad. 

Het monument is ontworpen door kunstenares Rietje Geurts. Het bestaat uit een cirkel van vijf vrouwen die elkaar vasthouden in hun laatste momenten voor de brandstapel. “Ze zijn bang, verdrietig en geschokt, maar vinden ook steun bij elkaar,” aldus Geurts. Of haar ontwerp uiteindelijk wordt uitgevoerd, is nog niet zeker.  

Tussen de 15e en 18e eeuw werden vooral vrouwen beschuldigd van hekserij en de schuld gegeven van tegenslagen in bijvoorbeeld de oogst of bij ziekte in dorpen. De kennis van vrouwen over kruiden werd in die tijd door mannelijke artsen als bedreigend gezien. Ook vrouwen die niet voldeden aan het mannelijke ideaal, zoals mooi of jong zijn, waren in gevaar. Dit leidde in Europa tot enorme heksenvervolgingen met duizenden slachtoffers. De kerk en de staat versterkten deze angst. 

De Stichting Nationaal Heksenmonument wil met het monument niet alleen de slachtoffers van heksenvervolgingen eren, maar ook stilstaan bij de gevolgen ervan.  
Met artikelen en lespakketten vraagt de stichting aandacht voor problemen van nu, zoals vrouwenhaat en femicide (vrouwenmoord). Ze geloven dat kennis van het verleden helpt om deze problemen beter te begrijpen en aan te pakken. Daarnaast publiceert de stichting namen van vroegere slachtoffers om hen eerherstel te geven. 

Deel dit

Geef een reactie