DNieuws

Op zaterdag 28 september, tijdens Werelddovendag, konden mensen stemmen op het Gebaar van het Jaar. Uit vijf genomineerde gebaren werd het gebaar voor “To go” gekozen als winnaar. 

Maar hoe verloopt het proces van het Gebaar van het Jaar? Hoe worden de gebaren geselecteerd voor de verkiezing? DNieuws sprak met Sarah Muller van het Nederlands Gebarencentrum om hier meer over te weten te komen. 

Volgens Muller worden er bij het Nederlands Gebarencentrum verschillende gebarenateliers georganiseerd, waarbij voor specifieke thema’s nieuwe gebaren worden ontwikkeld. Er zijn ateliers voor onderwerpen als ICT, musea, Star Wars, STEM, en koffiegebaren. Daarnaast is er ook een Gebarenatelier voor het Gebaar van het Jaar. 

Een Gebarenatelier bestaat uit dove NGT-gebruikers uit diverse regio’s, met verschillende leeftijden en achtergronden. Als er nog geen gebaar voor een bepaald woord bestaat, bedenkt de groep een nieuw gebaar. Dit gebaar wordt besproken met het Gebarencentrum en vervolgens gedeeld op sociale media. 

Het Gebarenatelier voor het Gebaar van het Jaar werkt net iets anders. “De groep kiest ongeveer 10 tot 15 nieuwe gebaren die in de afgelopen drie à vier jaar door de ateliers zijn ontwikkeld,” legt Muller uit. “We beginnen hiermee in juli of augustus, voorafgaand aan Werelddovendag. Het gaat echt om nieuwe gebaren die nog niet breed bekend zijn. Gebaren voor dieren, merken of fruit zijn nu uitgesloten, net als naamgebaren. Vroeger werden deze nog wel genomineerd, maar deze drukken vaak persoonlijke voorkeuren uit. Daar gaat het bij deze verkiezing niet om. Het gaat echt om het gebaar zelf.” 

Nadat de groep 10 tot 15 nieuwe gebaren heeft verzameld, kiest het Gebarenatelier uiteindelijk vijf gebaren die meedoen aan de verkiezing op Werelddovendag.  

“Alleen doven zijn betrokken bij het selecteren van de vijf genomineerde gebaren,” vertelt Muller. “Tijdens de verkiezing mag echter iedereen, zowel doven als horenden, stemmen op het Gebaar van het Jaar.” 

Het Nederlands Gebarencentrum begon in 2018 met de verkiezing van het Gebaar van het Jaar, met als doel meer bewustwording voor de Nederlandse Gebarentaal (NGT) te creëren en mensen kennis te laten maken met nieuwe gebaren die elk jaar worden ontwikkeld. 

Klik hier voor een overzicht van de winnaars van het Gebaar van het Jaar.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud