DNieuws

In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag handicap goedgekeurd. Dit verdrag zorgt ervoor dat iedereen, ook mensen met een beperking, volwaardig kan meedoen in de samenleving. Een belangrijk punt is digitale toegankelijkheid: websites en apps moeten voor iedereen bruikbaar zijn. Toch hebben veel mensen moeite met digitale middelen, wat hun leven lastig maakt. 

Steeds meer dingen moeten online worden geregeld, zoals belastingaangifte, toeslagen aanvragen of een afspraak maken bij het ziekenhuis. Helaas zijn veel websites en apps van de overheid niet geschikt voor mensen met een visuele, motorische of verstandelijke beperking. Video’s hebben vaak geen ondertiteling of audiodescriptie, en moeilijke taal maakt informatie moeilijk te begrijpen. Hierdoor krijgen mensen niet alleen minder toegang tot belangrijke diensten, maar worden ze ook buitengesloten. 

Het College voor de Rechten van de Mens zegt dat dit beter moet. De overheid doet wel iets, zoals het Besluit digitale toegankelijkheid, maar veel overheidswebsites zijn nog niet geschikt voor mensen met beperkingen. Ook scholen, zorginstellingen en banken hebben dezelfde problemen. Apps voor onderwijs en zorg bieden vaak geen ondersteuning, zoals voorleesprogramma’s of andere manieren om ze te bedienen. 

Het College roept op tot duidelijke regels en trainingen voor ontwikkelaars, zodat digitale middelen voor iedereen toegankelijk worden. Daarnaast moeten er alternatieven komen voor mensen die niet online kunnen, zoals hulp via de telefoon of loketten. Ook vertegenwoordigers van mensen met een beperking moeten hun werk digitaal kunnen doen met bijvoorbeeld een speciale DigiD waarmee ze gemachtigd zijn. 

Tot slot wil het College dat het VN-verdrag ook moet worden ondertekend voor Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). Nederland heeft dat namelijk nog niet gedaan. 

Klik hier voor de samenvatting in NGT van het rapport. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud