Zweden komt ook bij de NAVO. Het parlement van Hongarije heeft daarmee ingestemd.
De NAVO is een afkorting voor Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het is een militair bondgenootschap tussen 31 landen uit Europa en Noord-Amerika, met het hoofdkantoor in Brussel. Nederland is ook lid van de NAVO. De NAVO werd in 1949 opgericht – dus kort na de Tweede Wereldoorlog – om de vrijheid en veiligheid van alle landen die lid zijn (bondgenoten) te beschermen.
Zweden wilde al in 2022 bij de NAVO komen, net als Finland. Dat was toen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Finland kon zonder veel problemen lid worden, maar Turkije en Hongarije waren eerst tegen Zweden.
Turkije ging vorige maand in januari alsnog akkoord nadat Amerika hen had beloofd om gevechtsvliegtuigen te sturen, maar Hongarije was nog steeds tegen. De Hongaarse premier Orbán had grote moeite met de kritiek van de Zweden op de politiek van Hongarije. Ook is bekend dat Orbán best goed contact heeft met de Russische president Poetin. Orbán heeft regelmatig kritiek op de westerse steun aan Oekraïne.
Maar afgelopen vrijdag hebben de Zweedse premier Kristersson en Orbán het uitgepraat. Zweden heeft aan Hongarije 4 Zweedse gevechtsvliegtuigen beloofd.
Orbán zei gisteren in het Hongaarse parlement dat de militaire samenwerking tussen Zweden en Hongarije en het NAVO-lidmaatschap van Zweden goed zijn voor de Hongaarse veiligheid. Hij riep de parlementariërs daarom op om vóór te stemmen, wat ook gebeurde.
Doordat Zweden nu ook in de NAVO zit, staat de NAVO sterker tegenover Rusland. Vooral het Zweedse eiland Gotland, midden in de Oostzee, is strategisch van belang. Vanaf het eiland kan het hele vaargebied van de Oostzee onder vuur worden genomen en het hele luchtruim boven de Oostzee in de gaten worden gehouden.
De Oostzee is een zee tussen verschillende landen, zoals Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Rusland en andere landen in de buurt.