In verschillende delen van het land is er al een paar weken overlast door hoogwater. De waterschappen houden de situatie goed in de gaten en nemen maatregelen voor de waterveiligheid.
Het hoogwater komt niet alleen door de regen die nu valt, zegt de Unie van Waterschappen.
De situatie met het hoogwater is net als een spons. In droge tijd is een spons uitgedroogd. Het duurt dan even, maar uiteindelijk kan de spons veel water opnemen. Wanneer een spons helemaal volgezogen is, kan die geen water meer opnemen en moet dat ergens anders naartoe.
De Nederlandse bodem is vol met water vanwege de vele regen van de afgelopen tijd, de stormen Pia en Henk en het slechte weer in Duitsland. Er komt veel water in de rivieren in Duitsland. De rivieren stromen ook naar Nederland, waardoor er ook meer water in de Nederlandse rivieren en beken terechtkomt.
Volgens de Unie van Waterschappen is er geen gevaar voor de waterveiligheid. Er zijn twee soorten overlast:
- Overlast zoals nu. Met gebieden aan het water die overstromen.
- Dijken die kapotgaan. Dat is nu niet het geval.
De waterschappen proberen normaal zo veel mogelijk water weg te werken binnen hun eigen stelsel. Dat doen ze met installaties om het water te sturen en op peil te houden, zoals pompen. Al het water dat niet weg kan, moet richting de rivieren of zee.
Omdat de rivieren eigenlijk ook al vol zijn, wordt tijdelijk water opgeslagen in bijvoorbeeld polders.
De waterschappen werken dag en nacht om het water zo snel en zo goed mogelijk af te voeren. Ook worden dijken steeds gecontroleerd. In het geval van overlast of schade kan een waterschap dan snel handelen.
Op het moment is de waterstand van het Markermeer hoog. Dorpen rond het Markermeer, zoals Volendam, Monnickendam en Hoorn hebben zandzakken geplaatst op de kades en in straten. Dat houdt het water zoveel mogelijk tegen.
Vanmorgen zijn een paar wegen gesloten vanwege plassen water op de weg.