Vandaag was het erg warm en benauwd met temperaturen tussen 30 en 35 graden. Morgen wordt het ook zo warm. Sommige mensen genieten daarvan en hebben er geen last van, terwijl anderen liever op de bank blijven hangen.
Waarom reageert iedereen anders op hitte? Wouter van Marken Lichtenbelt is een thermofysioloog aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar hoe je lichaam diens eigen temperatuur regelt en behoudt. Hij legt uit dat leeftijd, fitheid, en het aantal zweetklieren een rol spelen in hoe goed je tegen warmte kunt.
Ouderen hebben vaak meer moeite met hitte omdat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen dan jongere mensen. Daarnaast geldt: hoe fitter je bent, hoe beter je met warmte om kunt gaan. Zweet is daarbij belangrijk, ook al vinden veel mensen het vies. Zweet helpt je lichaam afkoelen door de verdamping. Mensen met meer zweetklieren kunnen hun lichaamstemperatuur beter reguleren.
Mensen met overgewicht hebben het vaak moeilijker in de hitte omdat hun lichaam meer warmte vasthoudt.
Je kunt je lichaam trainen om beter met warmte om te gaan. Dit kan door in het voorjaar al te wennen aan hogere temperaturen, bijvoorbeeld door buiten te sporten. Ook nu kun je je lichaam laten wennen door even in de zon te zitten of te wandelen. In de eerste dagen van een hittegolf is het vaak zwaar, maar na vijf tot zeven dagen passen je bloedvaten zich aan en worden ze iets wijder. Hierdoor daalt je bloeddruk en kerntemperatuur, waardoor je lichaam beter met de hitte om kan gaan. Je warmteweerstand wordt daardoor groter.
Het kost je lichaam wel moeite om aan de warmte te wennen. Hierdoor voelen sommige mensen zich slap en moe tijdens warme dagen. Vermoeidheid komt ook omdat je veel zout verliest door te zweten.
Vermoeidheid is een signaal dat je het rustiger aan moet doen. Een koude duik kan verfrissend zijn, maar wees daar voorzichtig mee. Het kan een schok zijn voor je lichaam.
Tenslotte: drink genoeg en zoek schaduw op als je lichaam daar om vraagt.