DNieuws

Een groep van 15.000 wetenschappers waarschuwt opnieuw voor een grote klimaatramp die niet meer terug te draaien is. In hun rapport zeggen ze dat de wereld in een gevaarlijke en onvoorspelbare fase van de klimaatcrisis zit. Ze wijzen erop dat we nu meer vervuilende gassen uitstoten dan ooit, de oceanen vorig jaar het warmst ooit waren, en dat temperatuurrecords overal ter wereld zijn verbroken. 

De onderzoekers baseren hun conclusies op 35 belangrijke dingen die invloed hebben op de planeet, zoals de groei van de bevolking, de veestapels, het kappen van bossen, het smelten van zee-ijs, subsidies voor fossiele brandstoffen en energieverbruik. Van deze 35 dingen waren er 25 vorig jaar op hun hoogste punt ooit, wat laat zien hoe ernstig de situatie is. Volgens Marleen de Ruiter, een klimaatwetenschapper, worden klimaatproblemen steeds extremer en komen ze vaker voor. Ze noemt de overstromingen in Europa van een paar weken geleden als een voorbeeld van hoe onvoorspelbaar het klimaat nu is. 

De Ruiter zegt dat het moeilijk is om te voorspellen hoe deze extreme weersomstandigheden in de toekomst zullen veranderen. Ze legt uit dat Nederland altijd goed voorbereid is geweest op overstromingen, maar nu te maken krijgt met nieuwe problemen zoals droogte en bosbranden, die een andere aanpak nodig hebben. Deze nieuwe uitdagingen vragen om een andere manier van omgaan met water en andere natuurlijke middelen. 

Op 11 november begint in Azerbeidzjan de internationale klimaattop. Daar zal veel gesproken worden over geld voor het aanpakken van klimaatverandering. Rijke landen hebben beloofd tot 2025 elk jaar 100 miljard euro te geven aan arme landen, omdat zij het hardst worden getroffen door de klimaatverandering. De wetenschappers willen dat er snelle en grote maatregelen worden genomen, zoals het minder gebruiken van fossiele brandstoffen en het belasten van vervuilende uitstoot. Dit zou niet alleen de vervuiling verminderen, maar ook geld opleveren voor plannen om beter om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud